UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсія в Україні: хто зможе отримати доплату у 20%

Доплата передбачена для мешканців певних регіонів.

Попри війну, в Україні продовжують виплачувати пенсії та інші соцвиплати. Також деякі  пенсіонери отримують доплати та надбавки до пенсії. Так, для мешканців гірських населених пунктів в Україні передбачені надбавки до пенсійних виплат. Видання на «На пенсії» розповіло, які документи потрібні та як оформити цю надбавку до пенсії.

Як отримати надбавку до пенсії для мешканців гірської місцевості

У Закарпатській області, за даними місцевого обласного Пенсійного фонду, із 250 тисяч пенсіонерів понад 50 тисяч проживають у гірській місцевості та отримують доплату до пенсії.

Але надбавка належить не лише тим, хто постійно проживає в таких населених пунктах, а й пенсіонерам-ВПО, які через військове вторгнення РФ змушені були переїхати до гірської місцевості.

Читайте також: Доплати до пенсії: чи передбачені вони ліквідаторам аварії на ЧАЕС, що отримали опромінення

Щоб отримувати надбавку, пенсіонери мають:

Для цього необхідно звернутися до місцевих органів влади або до Центру надання адміністративних послуг.

Відповідно до закону «Про статус гірських населених пунктів в Україні», розмір державних пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які набули статусу працюючого, що проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірничого, збільшується на 20% .

Пенсіонери, які проживають у гірській місцевості, можуть отримати двадцятивідсоткову доплату до пенсії.

Раніше ми писали, які надбавки до пенсій передбачені в Україні для учасників бойових дій.