UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника: хто має на неї право

Вона призначається лише за певних умов.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії, один з яких – пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

Читайте також: Надбавки до пенсії: які доплати передбачені для почесних донорів крові

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, хто та за яких умов може звернутися за її призначенням, пише «На пенсії».

Він зазначив, що пенсії у зв’язку з втратою годувальника призначаються за одним законом – цивільним, та іншим – військовим. Умови призначення в цих двох випадках будуть суттєво відрізнятися залежно від того, був померлий годувальник військовиком чи цивільним.

В обох випадках право на таку пенсію мають непрацездатні родичі померлого годувальника, насамперед це чоловік або дружина, якщо вони вже досягли пенсійного віку або мають групу інвалідності. Також це можуть бути батьки померлого або його неповнолітні діти.

Важливо також знати, що означений вид пенсії стосується дітей, які, зокрема, народилися впродовж 10 місяців після смерті годувальника. Приміром, чоловік помер, а дитина ще не народилася. В такому разі вагітна дружина матиме потенційне право оформити пенсію за втратою годувальника на своє немовля.

Строки та умови призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника

Вона призначається з дня, що настає після дня смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника. В випадку, а також у разі переходу з одного виду пенсії на інший, це відбувається з дня подання відповідної заяви.

Пенсію за втратою годувальника за законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не призначать, якщо у годувальника немає необхідного стажу. Необхідна наявність від 2 до 14 років стажу, залежно від того, в якому віці помер годувальник. Якщо стажу немає, то Пенсійний фонд у призначенні пенсії відмовить. Тоді може бути розглянуто питання про призначення державної соціальної допомоги в органах соціального захисту.

Від чого залежить розмір пенсії по втраті годувальника

Розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника  – це 50% його потенційної пенсії за віком..

Якщо годувальник вже був пенсіонером, то в більшості випадків його дружина зможе претендувати приблизно на половину його пенсії (замість своєї).

Якщо це був не пенсіонер, то прораховується, якою була б пенсія за віком у такої людини залежно від стажу і зарплати. При цьому період з дня смерті годувальника до дня, коли б він досяг пенсійного віку, також зараховується до стажу.

«Цей умовний додатковий стаж підвищує шанси на те, що пенсія буде трошки більшою, бо якщо стажу мало, то і пенсія буде мінімальною. Якщо пенсія призначається на двох і більше утриманців, то вона виплачується в розмірі 100% від пенсії за віком годувальника і розподіляється рівними частинами між всіма, хто претендує на неї», – розповів експерт.

Також є окрема постанова Кабінету Міністрів, відповідно до якої мінімальна пенсія у зв’язку з втратою годувальника не може бути меншою, ніж 100% від прожиткового мінімуму (2361 гривня), на двох утриманців – 120% (2833,20 гривні), на трьох і більше – 150% (3541,50 гривні).

Як оформити пенсію по втраті годувальника

Головні документи для оформлення такої пенсії це:

«Втім, стаж після 2004 року визначається на підставі даних про сплату страхових внесків, тому більш корисним в цьому випадку буде ідентифікаційний код годувальника. Також важливо подати документи, що підтверджують родинні стосунки. В деяких випадках в Пенсійному фонді можуть попросити довідку про спільне проживання», – пояснив Сергій Коробкін.

Деякі пенсіонери, щоб покращити своє матеріальне становище, влаштовуються на роботу. Нагадаємо, чи потрібно їм інформувати ПФУ про працевлаштування.