UA / RU
Підтримати ZN.ua

Падіння цін: в Україні цибуля коштує дешевше, ніж торік

Роз'яснення дали аналітики.

В Україні спостерігається зниження цін на цибулю. Зараз цей овоч коштує дешевше, ніж в аналогічний період 2023 року. Практично всі українські господарства взялися до збирання цибулі, тому пропозиція зростає досить швидко, а попит залишається вкрай низьким. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Так, станом на 15 серпня, фермери відвантажували цибулю по 7-13 грн/кг ($0,12-0,22/кг), що в середньому на 17% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Читайте також: Зниження цін: експерт назвав продукти, які подешевшали

Учасники ринку зазначили, що знижувальний ціновий тренд продиктований великою пропозицією продукції на ринку, тоді як попит на цибулю досить невисокий.

«Більшість господарств почали активно розпродавати наявні запаси некондиційної продукції. При цьому низка фермерів повідомляє про те, що через погодні особливості в поточному сезоні дуже мало якісної цибулі, придатної для закладання на зберігання. Через це помітно зріс відсоток втрат і частка некондиційної продукції, яку виробники прагнуть збути в першу чергу», – йдеться у повідомленні.

Аналітики пояснили, що зараз ціна на цибулю в Україні в середньому на 12% нижча, ніж у середині серпня 2023 року. Але деякі гравці ринку впевнені, що вже у вересні ситуація на ринку зміниться. До того часу запаси цибулі в господарствах істотно скоротяться, і ціни на цю продукцію підуть вгору.

Раніше ми писали, що в Україні обвалилися закупівельні ціни на малину.