UA / RU
Підтримати ZN.ua

Падіння експорту у 2020-му пом'якшила торгівля з Китаєм

Експорт України за рік скоротився лише на 1,7%.

Зростання експорту українських товарів до Китаю пом’якшило падіння загального експорту в 2020 році. Про це розповіла директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) Вероніка Мовчан під час прес-конференції «Зовнішня торгівля України - підсумки 2020 та очікування на 2021».

Незважаючи на пандемію, експорт України у 2020 році скоротився лише на 1,7%. При цьому імпорт впав на 10%. Незначне падіння експорту пов’язане зі зростанням важливості Китаю у якості торговельного партнера України. На фоні падіння експорту українських товарів до ЄС, експорт до Китаю за останній рік подвоївся. Однак розглядати Китай в найближчі роки як найпривабливіший ринок не варто, оскільки Китай цікавить дуже вузький асортимент українських товарів, лише близько 300 найменувань. При цьому 64% вартості експорту до Китаю складають сировинні товари. Для порівняння, до ЄС Україна експортує близько 2500 найменувань, а частка сировини в експорту до ЄС у 2020 році знизилась до 29%.

За прогнозом ІЕД, номінальні експорт та імпорт товарів у 2021 році зростуть на 14%. Але цей прогноз містить низку ризиків. Наприклад, прогноз базується на припущення про стрімке відновлення світової економіки, зокрема економік країн-партнерів України, що, у свою чергу, залежатиме від динаміки пандемії COVID-19. Якщо пандемію не вдасться обмежити, наприклад, вакцинація буде значно повільнішою,ніж очікувалось, ми можемо не побачити очікуваної динаміки відновлення експорту. Серед інших факторів ризику - волатильность світових цін на основні українські товари, врожай зернових у світі та в Україні, співпраця України з МВФ, а також рішення в економічній політиці України та її партнерів. 

У 2021 році Україна значно активізувала свої зусилля з лібералізації двосторонньої торгівлі. Вступили у силу нові зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Великобританією та Ізраїлем, починаються переговори щодо оновлення ЗВТ із ЄС, тривають переговори щодо ЗВТ з Туреччиною, проводиться оцінка переваг та викликів нових ЗВТ з В’єтнамом, Єгиптом, Йорданією, Китаєм тощо.

Читайте також: Мінекономіки спрогнозувало зниження експорту зернових

Повыдомлялось, що товари з Китаю, РФ та Німеччини є лідерами за обсягами імпорту в Україну в січні. Китайських товарів імпортували на $654 млн, російських - на $358 млн, з Німеччини - на $299 млн.