UA / RU
Підтримати ZN.ua

Овочі та фрукти: експерт розповів, що буде з цінами після зруйнування Каховської ГЕС

До війни Херсонщина виробляла до 30% українських овочів та фруктів.

Вночі 6 червня російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Це спричинило підтоплення великої кількості населених пунктів.

Читайте також: Ціни на продукти: в Україні подешевшали огірки

Економіст Олег Пендзин розповів «Громадському радіо», як цей теракт вплине на формування цін на овочі та фрукти.

«Так історично склалося, що алгоритм формування цін у 2022 році відбувався без присутності Херсонщини як місця, де до активної фази війни вироблялося 30% українських фруктів і овочів. Тобто вже у 2022 році сформували механізм формування цін, і як ми обходилися без того, що надходило з Херсону. Крім того, навіть виходячи з того, що велика кількість територій Херсонщини деокуповані, загальний обсяг вибухонебезпечного металу на полях є настільки великим, що, власне, чекати великого надходження овочів та фруктів з Херсонщини цього року не варто було», — зазначив він.

За його словами, прогноз щодо цін на сезонні продукти влітку ґрунтувався на тих механізмах, які були у 2022 році і зараз все ще є актуальним.

Згідно прогнозу, ціни на фрукти та овочі будуть знижуватися до другої декади червня, а потім зафіксуються на найнижчому рівні й залишатимуться приблизно такими протягом літа.

«Ми орієнтувалися на ті джерела поставок овочів та фруктів, які є на сьогоднішній момент. Це Центральна Україна, Південь, Закарпаття й, безперечно, імпорт. Всі тенденції, без урахування катастрофи із Каховською ГЕС, про це говорять. Станом на травень у нас інфляція сповільнилася до 15 % — «рік до року». Коли ми говоримо про «місяць до місяця», то там навіть є від’ємні цифри. Отже, це є позитив. До речі, коли ми з вами ідемо на базар, то переконуємося, що дійсно ціни на всі сезонні овочі та фрукти реально знизилися», — зазначив експерт.

Коли ціни на продукти стабілізуються, скільки зараз коштує приготувати борщ та що відбувається з цінами на м’ясо, читайте в матеріалі Лариси Гук «Зниження цін на продукти скасовується: нові часові орієнтири вже озвучені» на ZN.UA.