UA / RU
Підтримати ZN.ua

Отримання пенсії: чи потрібно пенсіонерам на ТОТ проходити ідентифікацію

Про це розповіла юристка.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсію. У червні набрав чинності Закон 3674-IX, яким було внесено зміни до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», зокрема, в частині виплати та поновлення пенсії українцям, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Провідна юристка з питань ВПО, координаторка чат-бота «Юридичний порадник для ВПО» БФ «Право на захист» Євгенія Холодна розповіла, чи потрібно проходити ідентифікацію пенсіонерам на ТОТ.

Читайте також: Пенсія по втраті годувальника: до якого віку її можуть отримувати сироти

Вона зазначила, що в питанні ідентифікації для мешканців ТОТ нічого не змінилося.

«Звертаючись до нової норми стає очевидним, що зміни стосуються тільки людей, які проживають за межами України (тобто, за кордоном). Тимчасово окуповані території є територією України. Водночас, відповідно до ч.1 ст. 49 Закону однією з підстав припинення виплати пенсії є неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд та непроходження фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством. До таких випадків як раз і належить обов'язок проходження ідентифікації пенсіонерів - ВПО «першої хвилі». Тому аби пенсія не була припинена, рекомендуємо пенсіонерам-ВПО, що мешкають на ТОТ, кожні пів року проходити ідентифікацію. А тим пенсіонерам, які не були ВПО, але зараз проживають на ТОТ - як мінімум користуватися банківською карткою», – зазначила вона.

Чи скасують пенсії українцям на ТОТ, які отримують пенсії від РФ

Відповідно до п.14-4 Прикінцевих положень Закону громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України або під час тимчасової окупації територій виїхали на підконтрольну Україні територію, виплата пенсії проводиться за умови неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення РФ.

У разі відсутності обміну інформацією між органами пенсійного забезпечення України та РФ неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення РФ підтверджується повідомленням про це органу Пенсійного фонду в заяві особи про призначення, поновлення та продовження виплати пенсії.

За словами юристки, в законодавстві не передбачено механізмів припинення виплати української пенсії пенсіонерам, які перебувають на ТОТ та отримують пенсію від РФ. Водночас оскільки обмін інформацією між Україною та РФ наразі неможливий, поновлення та виплата пенсій будуть здійснюватися на підставі особистої заяви, в якій пенсіонер має гарантувати неодержання пенсії. Іншими словами, відповідальність за повідомлення недостовірної інформації покладатиметься на заявника.

За словами Євгенії Холодної, після скасування вимоги надавати підтвердження неотримання пенсії в РФ пенсіонери-ВПО з Криму отримають реальну можливість оформлювати та відновлювати українські пенсії. Відтепер органи Пенсійного фонду не матимуть підстав для відмови.

Однак юристка звернула увагу, що на сьогодні механізм ще не запрацював. Кабмін протягом трьох місяців з дня опублікування закону має прийняти порядки, які деталізують відповідні процедури.

Нагадаємо, чи обов’язково потрібно надавати довідку про заробітну плату при призначенні пенсії.