UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОТГ потрібно розширювати власні джерела наповнення бюджету, їх фінансування буде скорочуватися – думка

Державна підтримка ОТГ триватиме максимум п'ять років.

Утвореним в ході реформи децентралізації об'єднаним територіальним громадам (ОТГ) вже зараз слід розширювати власні джерела доходів, оскільки їх державна підтримка триватиме лише кілька років і буде скорочуватися з кожним роком. Про це у своїй статті для DT.UA пише Роман Якель.

"Голови і депутатський корпус об'єднаних громад розуміють, що державна підтримка триватиме максимум до п'яти років, щороку зменшуючись", – зазначив автор.

За його словами, уряд вже подав тривожний сигнал: у нинішньому році Кабмін з великим запізненням (тільки 7 червня), затвердив розподіл субвенції на формування інфраструктури об'єднаних громад в обсязі 1,5 млрд грн. 1 млрд цих коштів планується виділити зі спецфонду держбюджету.

"Значна частина цих коштів має утворитися за рахунок конфіскації грошей і майна, здобутих корупційними діяннями", – зазначає Якель.

Автор вказує, що ОТГ стартували в 2016 році, вже отримають менше коштів, ніж у минулому році, оскільки кошти також необхідно виділяти і новим громадам.

"Втім, ще 11 травня Кабмін розподілив понад 1 млрд грн на соціально-економічний розвиток окремих територій, тобто субвенцію, яку на власний розсуд визначають народні депутати. Дещиця цих фінансів таки надійде на добудову, ремонт чи реконструкцію об'єктів у об'єднаних громадах, проте ОТГ вже слід розширювати власні джерела наповнення бюджету, бо надалі фінансування лише скорочуватиметься", – констатує Якель.

Детальніше про проблеми і досягнення об'єднаних територіальних громад читайте у статті Романа Якеля "Перемоги та поразки громад. Чим хваляться та на що скаржаться ОТГ" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".