UA / RU
Підтримати ZN.ua

Основна проблема ринку газу України це монопольний доступ «Нафтогазу» до видобутку - експерт

НАК не дає іншим учасникам ринку шансу на доступ до національного газовидобутку.

Основна проблема неспроможності ринку газу України пов'язана з монопольним доступом «Нафтогазу» до більшої частини національного видобутку газу. У той час як скасування ПСО для домашніх господарств було важливим кроком на шляху до лібералізації ринку, «Нафтогаз» поглинув вивільнені обсяги газу, видобутого в країні, не даючи іншим учасникам ринку шансу отримати доступ до української національної газовидобутку. Про це в своїй статті пише Сергій Следзь з посиланням на оцінку секретаріату Європейського енергетичного співтовариства.

За його словами, свої умови на газовому ринку в Україні диктують не одна, а відразу дві монополії. Одна з них природна - про неї говорять більшість експертів, однозначно киваючи в бік облгазів групи РГК і ряду дрібніших компаній. Інша - державна. Її настійно радить скасувати Європа.
«А ось і рецепт для лікування сьогоднішніх неринкових цін (з того ж звіту):« Наша концепція пропонує зміни, які дозволили б усім учасникам ринку мати доступ до ресурсу ВАТ «Укргазвидобування». Цей газ повинен торгуватися на рівних і прозорих сегментах ринку, якими управляє Українська енергетична біржа (УЕБ). Ці обсяги також забезпечать критичну ліквідність на ринку газу, необхідну для створення стабільного газового індексу України. У зв'язку з тим, що в ціну входитиме власний видобуток, ціна на український газ потенційно може бути нижче, ніж ціна за індексами TTF або NCG, до яких Україна прив'язана зараз », - відповідає автор.

Відзначається, що до 1 серпня 2020 року (в умовах дії ПСО) АТ «Укргазвидобування» і АТ «Чорноморнафтогаз» щомісяця продавали природний газ власного виробництва «Нафтогазу України» для формування доступного ресурсу природного газу побутовим споживачам, релігійним організаціям і компаніям централізованого теплопостачання. І тоді це було абсолютно зрозуміло і виправдано. Але незрозуміло, чому після скасування ПСО і оголошення ринкового ціноутворення на газ, обов'язок українських видобувачів газу продавати свій газ «Нафтогазу України» не була скасована.

«У« Нафтогазі », публічно підтримує ринок, звичайно можуть вважати, що газом, видобутим дочірніми компаніями, що входять до однойменної групи, можна розпоряджатися на свій розсуд. Але тоді зовсім вже незрозуміло, як можна примушувати населення платити за цей же український газ за цінами хаба в Європі. Тим більше що це населення за Конституцією і є справжній власник видобутого з надр газу. Більш того, воно ще є і формальним власником всієї державної групи «Нафтогаз»... Погодьтеся, щось тут явно не по-ринковому. Найманий персонал державного підприємства продає господареві надр його ж газ за ціною європейського хабу в зимовий час і пікових цін. І все це називається ринком », - констатує автор.

Детальніше читайте в статті Сергія Следзь - «Ринок газу або гоп-стоп в темному підворітті?»