UA / RU
Підтримати ZN.ua

Осередки та джерела ботулізму: оприлюднено найбільш гарячі точки в Україні в 2021 році

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти.

Упродовж 2021 року в Україні зареєстрували 88 осередків захворювання на ботулізм, причиною для якого здебільшого ставала продукція, що реалізується на ринках. Про це повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

У 2021 році випадки захворювання на ботулізм реєстрували в усіх областях України, окрім Закарпатської, Луганської та Миколаївської областей.

Найбільше випадків зареєстрували в Волинській області — 9, у Житомирській, Львівській і Чернігівській областях — по 8, у Черкаській — 7.

Здебільшого причиною отруєнь ставало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (30 випадків — 30,6%), м’ясних консервів домашнього приготування (30 випадків — 30,6%).

"Порівнюючи з позаминулим роком, тенденції 2021 року негативні. Зокрема, за весь 2020 рік захворіло 65 людей, а померло — чотири", - йдеться в повідомленні.

У 2021 році на ботулізм в Україні захворіли 98 осіб, з них три дитини. Десять випадків стали летальними. ​​79 пацієнтам ввели протиботулінічну сироватку.

Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби (34 випадки — 34,7%), рідше — овочів та грибів (16 — 16,3%).

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Щоби вберегтися від ботулізму, слід: