UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Ощадбанк» випустить іпотечні облігації на півмільярда

Державний "Ощадбанк" має намір до кінця року випустити іпотечні облігації на півмільярда.

Про це повідомив голова правління «Ощадбанку» Сергій Подрєзов під час круглого столу «Відновлення житлового кредитування: чи можна зробити іпотеку доступною?», проведеного за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP і «Дзеркала тижня. Україна».

«Перший обсяг буде до 500 млн. Наш портфель - це близько 2-3 млрд іпотечних кредитів - стандартних, позитивних, за якими все сплачується, і немає ніяких проблем. Ми почнемо з малого», - розповів голова «Ощадбанку», додавши, що навіть у нинішній непростий час такі облігації повинні бути привабливими для ринку, особливо якщо з боку регулятора - НБУ - будуть ті чи інші преференції.

За словами C.Подрєзова, головна мета запланованого випуску - забезпечити ринок інструментом (іпотечними цінними паперами - ред.), при цьому «він ні в якому разі не буде конкурувати з ОВДП або з паперами ДІУ, ми повинні доповнювати один одного».

«На сьогоднішній день такий інструмент, як іпотечні облігації, практично відсутній. Наскільки я знаю, свої останні облігації ДІУ вже погасила. Хоча маса прикладів з європейської практики свідчить, що практично 30-40% іпотечних кредитів профінансовано за рахунок облігацій», - розповів голова «Ощадбанку».

Також він повідомив, що для першої емісії іпотечних цінних паперів знадобиться трохи більше часу, ніж спочатку передбачалося, але «в цілому готовність - на 95%, і наша робота йде до того, щоб до кінця року все-таки затвердити статут нового підприємства. Залишилася справа за малим - зареєструвати у Комісії з цінних паперів капітал і почати працювати».