UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оприлюднено проект Податкового кодексу

На офіційному сайті парламенту оприлюднено проект Податкового кодексу (№7101-1), переданий Кабінетом міністрів України до Верховної Ради.

На офіційному сайті парламенту оприлюднено проект Податкового кодексу (№7101-1), переданий Кабінетом міністрів України до Верховної Ради.

Документ включає 19 розділів. Його обсяг - 503 сторінки.

Уряд ініціює, зокрема, поетапне зниження ставки податку на прибуток підприємств із 25% до 16%: у 2011-2012 роках вона скоротиться до 19%, у 2013-2014 - до 18%, у 2015 - до 17%, а в 2016 - до 16%.

У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що податок на прибуток у перспективі має виконувати виключно регулятивно-стимулюючу функцію для того, щоб не стримувати розвиток виробництва.

При цьому в умовах реформування спрощеної системи оподаткування передбачається надання спеціальних пільг: впровадження на п'ять років нульової ставки податку для новостворених суб'єктів господарювання, а також підприємств із щорічним обсягом доходів до трьох мільйонів гривень. Такі пільги покликані стимулювати залучення інвестицій, створення додаткових робочих місць та збільшення обсягів виробництва.

Окрім того, передбачається звільнення від оподаткування на десять років прибутку підприємств галузей легкої промисловості (окрім підприємств, які працюють на давальницькій сировині) та підприємств суднобудівної та авіабудівної промисловості та готельного бізнесу. Передбачено пільги також при реалізації заходів з енергозбереження.

Ставку податку на додану вартість також передбачається знизити - із 20% до 17% з 2014 року.

Згідно з проектом документу оподаткування доходів фізичних осіб передбачено за малопрогресивного шкалою. Ставку податку пропонується встановити на рівні 17% для осіб із щомісячним доходом більше десяти мінімальних зарплат, а для решти українців - 15%.

Також пропонується введення податку на доходи від депозитів. Згідно з пояснювальною запискою, ставка податку на такі пасивні доходи передбачається на рівні 5%, якщо загальна сума отриманих упродовж місяця відсотків перевищує дві мінімальні заробітні плати (із загальної суми депозитів понад 200 тисяч гривень).

Окрім того, уряд пропонує ввести податок на нерухоме майно, яке відрізняється від земельної ділянки.

За нульовою ставкою оподатковується об'єкт житлової нерухомості, яка належить платнику податку на правах власності, загальна площа якого не перевищує 100 квадратних метрів у місті або 200 квадратних метрів у сільській місцевості. У разі якщо в об'єкті житлової нерухомості зареєстровано більше двох осіб у місті та більше п'яти осіб у сільській місцевості, за нульовою ставкою оподатковується площа по 40 кв. м на кожного зареєстрованого.

Площа житла, яка перевищує такі норми, обкладається податком за ставкою 10 гривень за квадратний метр.

«З урахуванням місця розташування об'єкта житлової нерухомості і його технічного стану сільські, селищні та міські ради можуть встановлювати до ставки податку... коефіцієнти від 0,5 до 1,5. Рішення щодо встановлення такого коефіцієнта приймаються не пізніше, ніж за три місяці до початку звітного року», - наголошується у пояснювальній записці.

Відзначимо, що внесений урядом законопроект є альтернативним, тому що два народних депутата - Сергій Терьохін (БЮТ) і Микола Катеринчук (НУ-НС) - раніше зареєстрували свій проект Податкового кодексу (№7101).

Варто нагадати також, що через неприйняття Податкового кодексу відкладається розгляд проекту державного бюджету на 2011 рік. Так, раніше президент Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров висловлювалися за прийняття держбюджету-2011 на основі нового Податкового кодексу. Пізніше з цієї причини Литвин повернув Кабінету міністрів проект держбюджету.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»