UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оплата російського газу рублями — пряме порушення санкцій

Євросоюз не змінює своєї позиції щодо оплат «Газпрому».

«Газпром» намагається переконати європейських покупців, що оплата за російський газ у рублях не порушуватиме запроваджений режим санкцій проти Росії. У Євросоюзі уточнили, що не змінили своєї позиції та вважають механізм порушенням. Про це заявив речник міністерства клімату ЄС Тім Макфі під час брифінгу у четвер.

Єврокомісія проаналізувала слова «Газпрому» і наведені аргументи й не змінила свою позицію — оплата блакитного палива в рублях порушує введені економічні санкції проти Центробанку РФ.

«Комісія також оновить свої рекомендації, і ми продовжуємо переговори з усіма країнами-членами і пояснюємо ситуацію», — повідомив Макфі. Водночас чітких термінів щодо того, коли саме буде опубліковано оновлені рекомендації, представник ЄК не надав. Проте наголосив, що позиція блоку незмінна.

Читайте також: FT: Енергетичні компанії ЄС готуються платити Росії за газ рублями

Нагадаємо, що ще десять європейських компаній відкрили рахунки в російському «Газпромбанку» для оплати газу РФ у рублях, удвічі збільшивши загальну кількість «клієнтів», які готуються розплачуватись рублями за російський газ, як того зажадав голова Кремля Володимир Путін.