UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оплата лікарняного: як вона здійснюється

Алгоритм опублікував Пенсійний фонд України.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці мають право на виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. В Пенсійному фонді України розповіли про алгоритм здійснення виплати за лікарняним.

Читайте також: Лікарняні для військових: протягом якого терміну їх виплачують

Там нагадали, що тимчасова втрата працездатності – це період непрацездатності людини внаслідок захворювання, травми або інших причин (вагітність та пологи, карантин тощо), який має тимчасовий характер і триває до відновлення працездатності.

Тимчасова непрацездатність працівників підтверджується листком непрацездатності.

Як отримати виплати за листком непрацездатності

Важливо пам’ятати, що оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за загальним захворюванням здійснюється за рахунок коштів роботодавця. Якщо період непрацездатності триває понад п’ять днів – з шостого дня страхову виплату фінансує Пенсійний фонд України.

Допомога по вагітності та пологах, по догляду за дитиною або іншим членом сім’ї надається застрахованій особі за рахунок страхових коштів з першого дня тимчасової непрацездатності.

У випадку тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання роботодавцем за рахунок коштів підприємства оплачуються перші  17 днів тимчасової непрацездатності. Пенсійний фонд здійснює фінансування страхової виплати з 18-го дня.

Нагадаємо, у яких випадках лікар може виписати паперовий лікарняний. Але під час війни, можуть виникнути обставини, коли лікар не може підтвердити тимчасову втрату працездатності пацієнта в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ), сформувавши відповідний медичний висновок.