UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оплата лікарняних: як її здійснити ФОП

Експерти пояснили, як це зробити.

Відповідно до Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» фізичні особи-підприємці підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Це означає, що кожен підприємець, незалежно від того на якій системі оподаткування він перебуває, зобов'язаний сплачувати за себе ЄСВ - єдиний соціальний внесок, частина з якого йде на так звану «страховку» по тимчасовій працездатності.

Читайте також: Відновлення перевірок ФОПів: коли їх почнуть проводити

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, як ФОП оплатити собі «лікарняний» онлайн.

«Лікарняний» листок формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Електронному реєстрі листків непрацездатності.

При цьому в графі листка непрацездатності «місце роботи» має бути зазначено, що він виданий ФОПу, та вказано його прізвище.

Як оплатити лікарняний ФОП

Важливим моментом є визначення періоду непрацездатності, який підлягає оплаті:

Наприклад, якщо «лікарняний» листок виданий з 17 по 28 липня у звʼязку з хворобою самого підприємця, періодом оплати буде з 22 по 28 липня.

Останній крок — сформуйте заяву. На Порталі доступна також можливість переглянути друкований вид заяви-розрахунку шляхом вивантаження її в Exel-таблицю або залишити таку заяву в статусі чернетки. Незаповнені або некоректно заповнені поля підсвічуються червоним кольором і повертають на дозаповнення.

Якщо заява-розрахунок повністю заповнена, її слід підписати та надіслати її до органу ПФУ. Пенсійний фонд України перераховує страхові кошти на окремий поточний рахунок, відкритий в АТ «Ощадбанк», протягом трьох робочих днів після надходження заяви-розрахунку. Після чого здійснюється виплата «лікарняних» ФОП.

Нагадаємо, чи можуть надати лікарняний для догляду за повнолітнім членом сім’ї та на який термін. Встановлені чіткі строки, на який він надається.