UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оплата комунальних: хто може оформити житлову субсидію

На неї мають право деякі категорії осіб.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці мають оплачувати комунальні послуги в повному обсязі. Особи, які не мають достатньо коштів, можуть звернутися за призначенням субсидії.

Читайте також: Житлова субсидія: як діяти, якщо вимагають повернути кошти

В Пенсійному фонді України розповіли, хто може звернутися за призначенням житлової субсидії.

Субсидію призначають людям, дохід яких не дозволяє самостійно платити за житлово-комунальні послуги. Це можуть бути як громадяни України, так й іноземці чи особи без громадянства, які законно перебувають на території України та проживають у житлових приміщеннях (багатоквартирних або приватних будинках).

Субсидію може оформити:

Питання надання житлових субсидій регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Якщо особа вказала в заяві чи декларації недостовірну інформацію чи не повідомила про обставини, що впливають на перегляд права на призначення житлової субсидії, то її можуть змусити повернути допомогу. Нагадаємо, юристка Вікторія Гусакова розповіла як діяти, коли ПФУ (або інший орган, куди було подано декларацію) пропонує повернути бюджетні кошти добровільно, а у особи складне матеріальне становище.