UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оплата комунальних: чим відрізняється субсидія від пільги

Іноді ці два поняття плутають.

Українці, які не мають коштів, щоб самостійно оплачувати комунальні послуги, можуть оформити житлову субсидію. Також деякі категорії громадян можуть отримати пільги на оплату комунальних послуг. Часто ці два поняття плутають.

Читайте також: Призначення субсидії: чи будуть враховані доходи студента

В Telegram-каналі Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області пояснили, у чому полягає відмінність між житловою субсидією та пільгою.

Житлова субсидія — це допомога від держави тим родинам, доходи яких не дозволять їм самотужки сплатити в повному обсязі кошти за спожиті житлово-комунальні послуги. Це допомога, яка залежить від майнового та матеріального стану домогосподарства: маєш низький дохід, при цьому не маєш боргів за спожиті ЖКП — можеш отримувати житлову субсидію.

Умови призначення житлової субсидії та процедура отримання такої допомоги визначені Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848.

Пільга — надається визначеним категоріям громадян:  ветеранам війни, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисникам та захисницям України, особам, постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, дітям війни, багатодітним сім’ї тощо.

При цьому пільга на оплату житлово-комунальних послуг, залежно від категорії отримувачів, може надаватися як без урахування доходів, так і з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Перелік осіб, які мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, що надаються з урахуванням доходів, визначено Порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 389.

Пільгові категорії громадян згідно із законодавчими актами мають право на знижку з оплати житлово-комунальних послуг у грошовій формі з урахуванням середньомісячного доходу — 100 %, 50 %, 25 %.

Нагадаємо, на які види послуг надається субсидія. Деякі громадяни мають право на її призначення.