UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОПЕК+ збільшать видобуток нафти на 50%

На такі заходи країни ОПЕК+ підуть через скорочення видобутку нафти у Росії

Рішення про збільшення видобутку нафти країни ОПЕК+ ухвалили посилаючись на падіння видобутку в Росії. Обсяги будуть збільшені до 648 тис. барелів на добу в липні і до 648 тис. барелів на добу в серпні, повідомляє Reuters.

Спочатку країни ОПЕК+ збиралися видобувати 432 тисячі барелів на добу протягом трьох місяців до вересня.

У четвер вранці напередодні зустрічі ОПЕК+ ціни на нафту впали, очікуючи, що Саудівська Аравія та інші члени ОПЕК можуть збільшити видобуток нафти, щоб компенсувати падіння видобутку російської нафти.

Видобуток у РФ впав приблизно на 1 мільйон барелів на добу через санкції. Згідно з низкою галузевих оцінок, західні санкції призведуть до падіння видобутку в Росії на 2-3 млн бар/добу.

Одне з джерел в ОПЕК+, знайоме з позицією Росії, повідомило, що Москва може погодитися з тим, щоб інші виробники збільшували видобуток, щоб компенсувати його нижчий видобуток, але не обов'язково компенсувати весь дефіцит.

Якщо видобуток у Росії істотно впаде внаслідок накладених на неї санкцій, основним фактором формування ціни зараз буде сигнал з боку Саудівської Аравії до збільшення видобутку нафти.

Також зростають ознаки того, що напружені відносини між Саудівською Аравією, найбільшим світовим експортером нафти та США, покращуються.

Читайте також: Ембарго на нафту з Росії: ЄС має «джокер», яким буде посилено заборону

Президент США Джо Байден, ймовірно, відвідає Саудівську Аравію цього місяця, що означатиме неминучу зустріч із фактичним правителем країни, спадковим принцем Мохаммедом бін Салманом, з яким він досі не зустрічався.

Це може прокласти шлях для нарощування виробництва в королівстві та допомогти знизити ціни на пальне в США, що злетіли до рекордно високих показників.

Раніше повідомлялося про те, що російська нафта продовжує прибувати до США, незважаючи на санкції. Танкери з нафтою прибули до США через Суецький канал та через Атлантичний океан із нафтопереробних заводів Індії.