UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОПЕК може зупинити падіння цін на нафту нижче $ 70 - The Wall Street Journal

Падіння ціни на нафту до $ 70 може призвести до зниження стелі видобутку в країнах ОПЕК.

Представники Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) провели неофіційну зустріч на цьому тижні, напередодні саміту всіх її членів 27 листопада. "Із літа ціни впали більш як на 25%, що змусило говорити про те, що держави ОПЕК погодяться знизити стелю видобутку, щоб підтримати рівень цін, оскільки зростають побоювання деяких членів групи щодо можливого удару по їх держбюджету", - пише The Wall Street Journal.

"Якщо ціни впадуть до $ 70 за барель, ОПЕК буде вживати заходи", - говориться в публікації.

Багато хто зазначає, що навряд чи зараз будуть якісь дії щодо зниження ціни, оскільки вартість нафти марки Brent поки на рівні $ 80. "Але зниження до $ 70 за барель змусить їх діяти", - пише видання.

Представники ОПЕК у Відні заявили, що вони не очікують того, що ціна на нафту опуститься нижче 75 доларів за барель найближчим часом. У той же час генеральний секретар ОПЕК Абдулла аль-Бадрі очікує, що ціни мають зрости у другій половині 2015 року.

"Ми обговоримо (на саміті - ред.) всі механізми, щоб утримати ціни в межах між 90 і 100 доларами", - заявив міністр невідновлюваних природних ресурсів Еквадору Педро Мерисальде.

Ціни на нафту знизилися до $ 82 у четвер, 6 листопада. Як пише Bloomberg, ОПЕК не панікує через різке зниження цін на нафту, і прогнозує, що ситуація може змінитися до кінця наступного року.

Чергове засідання ОПЕК відбудеться 27 листопада у Відні. Зниження цін на нафту ставить питання, чи стане організація, що включає 12 держав, знижувати квоту на видобуток для підтримки ринку.