UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опалювальний сезон під загрозою: Кабмін залишив тепловиків без грошей на підготовку до зими

Мінфін направив гроші тепловиків на виплату зарплат та соціалки.

Борги Кабміну перед НАК "Нафтогаз України" мають сплатити комунальні підприємства. Ситуація має такий вигляд: "господар" заборгував своїм найманим працівникам, і тепер це проблема комунальних підприємств по всій країні. Про це пише Олександр Сергієнко, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста", у статті для ZN.UA - "Як нам пережити зиму? Що робить влада".

Як працювала схема

Автор нагадав, що протягом багатьох років, коли змінювалася вартість газу, підприємства теплокомуненерго закуповували його за новою ціною, але, поки НКРЕКУ не змінить тарифи, продовжували нараховувати населенню платежі за старою. У результаті у підприємств накопичилася заборгованість - за підтвердженими даними Мінрегіону, вони сягнули 36 млрд грн.

У НАК "Нафтогаз" при цьому не надто думали про наслідки і просто блокувала рахунки.

"І сьогодні тепловики не можуть розпочати підготовку до опалювального сезону 2024/2025, бо сидять без оборотних коштів. Цього року "Нафтогаз" показав прибуток 25 млрд грн і за (негласною) домовленістю перерахував 14 млрд грн до держбюджету, щоб далі їх віддали  тепловикам, а ті повернули "Нафтогазу". Від такої "прокрутки" та "Нафтогазу" нічого не втрачає, і підприємства платять борги і починають ремонти, і навіть уряд виконує свої обов'язки перед місцевими підприємствами", - пише автор.

Схема зламалася

Однак цього року "прокручування" не спрацювало. Гроші забрав Мінфін та направив їх на виплату зарплат та соціалки. Проїв, як то кажуть, миттєво і безповоротно.

"І на підготовку до зими не повернули з держбюджету різницю в тарифах, яку винен, підприємствам тепло- та водопостачання. А це вже понад 50 млрд грн", - зазначає експерт.

А ще ситуація на місцях ускладнюється тим, що з кожної гривні, одержаної за тепло та гарячу воду, підприємство віддає 65 копійок "Нафтогазу".

"Чому такі привілеї лише за однією статтею платежів підприємства? Може, тому, що в радниках прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і на посаді заступника голови наглядової ради "Нафтогазу" знаходиться одна й та сама особа — Наталія Бойко? У результаті можна сказати, що в стан війни уряд приймає необґрунтовані управлінські рішення", - додав автор.

З іншими статтями Олександра Сергієнка можна ознайомитись за посиланням.