UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опалювальний сезон: яким буде розмір житлових субсидії у 2023 році

Зараз її отримують 2,4 мільйони домогосподарств.  

В Україні субсидії можуть отримати не лише власники житла, а також орендарі і внутрішньо переміщені особи. На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорили готовність системи виплати громадянам житлових субсидій в зимовий період.

Читайте також: Субсидії в Україні: що зміниться з 1 листопада

За словами заступника міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, у 2023 році середній розмір субсидій складатиме 1700 - 1800 грн на місяць.

Він також підкреслив, що на сьогодні 2,4 мільйони домогосподарств отримують безповоротну адресну державну соціальну допомогу у вигляді житлових субсидій. З них близько 220 тисяч знаходиться на тимчасово-окупованих територіях або там, де органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування не мають можливість виконувати свої функції. Нарахування здійснюються за окремою процедурою відповідно до Постанови Уряду за № 215, зокрема, на підставі останньої наявної інформації в централізованих базах даних стосовно отримувачів.

За житловими субсидіями щотижня додатково звертається в середньому 15-20 тисяч домогосподарств, що є нормальною практикою, враховуючи попередні періоди, коли кількість таких звернень могла сягати 30 тисяч.

 «Коштів бюджету достатньо, щоб задовольнити потребу у житлових субсидіях. На відповідні потреби бюджетом цього року передбачено 37,9 млрд грн. На 2023 рік ми закладаємо приблизно аналогічні показники, що дає нам можливість забезпечити повноцінне і ритмічне фінансування житлових субсидій», - запевнив Віталій Музиченко.

Також він нагадав, урядом врегульовано питання призначення житлових субсидій громадянам, які втратили роботу під час воєнного стану. Так, після отримання статусу безробітного громадянин може претендувати на отримання субсидій, без надання довідки про доходи за останні 6 місяців. Для нарахування соціальної допомоги буде враховуватися розмір призначеної допомоги по безробіттю.