UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опалювальний сезон 2020-2021: в Україні рекордні запаси палива

Існуючі запаси надають впевненості в безпеці поставок енергоресурсів.

11 вересня повідомляється, що Україна перед початком опалювального сезону накопичила 3 млн тонн вугілля і 26 млрд кубічних метрів природного газу.

Заявлений обсяг палива значно більше, ніж був у попередні роки, заявила на брифінгу в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, повідомляє РБК-Україна.

"Україна входить в опалювальний сезон, ми готуємося зараз до нього дуже активно, з рекордними запасами палива. У нас на сьогодні 3 млн тонн вугілля на складах, і це майже в три рази більше, ніж було в минулому і позаминулому році. У нас 26 млрд кубометрів газу в газосховищах", - сказала вона.

Такі запаси, на думку в.о. міністра, додають впевненості в безпеці поставок енергоресурсів в період опалювального сезону.

"Також готується електротехнічне обладнання до опалювального сезону, і впевнена, що ми пройдемо його стійко і без всяких проблем", - заявила чиновниця.

Читайте також: "Нафтогаз" істотно підвищив ціни на газ для населення

Україна закінчила минулорічний опалювальний сезон із запасами газу на 4 млрд кубометрів більше, ніж в 2019 році. НАК "Нафтогаз України" планує використовувати запаси газу, що залишилися після опалювального сезону в підземних газових сховищах, в наступному сезоні.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" опублікував список боржників, до якого увійшли 98 теплокомуненерго з понад 60 міст, у яких є заборгованість за поставлені газ, а значить і ризики для споживачів залишитися без тепла в опалювальний сезон. Список оприлюднено на сайті компанії.

Щоб уникнути перебоїв з поставками газу, теплокомуненерго повинні забезпечити рівень розрахунків не менше 90% від поставленого газу. Якщо постачальник тепла не в змозі оплатити борги за газ, у нього є можливість реструктуризувати заборгованість.

Також повідомлялося, що українці заплатили за комунальні послуги 9,3 мільярдів гривень в липні, що на 19,5% більше, ніж було нараховано. Про це свідчать дані Держстату.

Відзначається, що з урахуванням електроенергії українцям нарахували в липні до оплати 7,8 млрд грн. При цьому заборгованість населення за послуги ЖКГ становить 55,8 млрд грн, що на 2,1 млрд грн менше, ніж місяцем раніше (57,9 млрд грн).

Чи правильним було рішення уряду відпустити ціни на газ у комунальному секторі, дізнайтеся з матеріалу ZN.UA " Вільний" ринок газу ": ризики для побутових споживачів і конкуренції".