UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оновлення довідки ВПО: що робити переселенцям після переїзду

Пояснення дали юристи.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців були змушені покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами. Іноді вони змушені переїхати в інше місто в межах України.

Читайте також: Допомога ВПО: чи можуть призначити її особі, яка не працює

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, як їм оновити довідку в такій ситуації та чи вплине це на виплати.

Обов’язок повідомляти про зміну місця проживання орган соціального захисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання передбачений п. 3 ч. 2 ст. 9 Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та п. 7 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік ВПО.

Відповідно до п. 3 Порядку взяття на облік заявника у разі зміни фактичного місця проживання/перебування здійснюється відповідно до пунктів 9 і 9-1 Порядку.

У разі зміни фактичного місця проживання/перебування заявник звертається за видачею довідки до органу соціального захисту населення за місцем фактичного проживання/перебування, а раніше видана йому довідка вилучається, про що вносяться відповідні зміни до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

Взяття на облік заявника у разі зміни фактичного місця проживання/перебування здійснюється без додаткового подання заяви про взяття на облік і пакету документів.

Водночас отримання документів та/або інформації, що необхідні для взяття заявника на облік за новим фактичним місцем проживання/перебування, має здійснюватися без участі заявника шляхом доступу уповноваженого органу до відповідних інформаційно-комунікаційних систем тощо.

«Простими словами, ВПО після переїзду протягом 10 днів має звернутися до ОСЗН за новим фактичним місцем проживання і оновити довідку ВПО. Під час звернення варто буде пред’явити документ, що посвідчує особу, але жодних інших документів чи подання нової заяви вимагати не повинні. Також хотілося б нагадати, що повідомити про зміну місця проживання можна і онлайн», – нагадали юристи.

Вони також зазначили, що  зміна місця проживання і оновлення довідки ВПО не впливають на право на виплати (крім випадків, коли йдеться про повернення до покинутого місця проживання (додому) або виїзд за кордон.

Нагадаємо, чи можна оформити допомогу ВПО тільки на дітей, якщо дорослі члени сім'ї не відповідають критеріям, встановленим для продовження виплат.