UA / RU
Підтримати ZN.ua

Онищенко знову пообіцяв заборонити литовське молоко

Онищенко протягом останніх двох тижнів кілька разів заявляв про можливу заборону молочної продукції з Литви. Тепер він назвав конкретну дату - 7 жовтня.

З понеділка, 7 жовтня, Росія офіційно введе обмеження на постачання молочної продукції з Литви, заявив голова Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.

"Швидше за все, 7 жовтня розпочнеться обмеження допуску на російський ринок окремих груп молочних товарів з Литви", - сказав він агентству "Інтерфакс".

Онищенко заявив, що у Росспоживнагляду є претензії до якості молочної продукції з Литви.

Нагадаємо, що 3 жовтня Онищенко пообіцяв ввести заборону з наступного тижня: "Ми будемо послідовно нарощувати захисні заходи. Не виключаю, що наступного тижня вся їх (Литви) молочна продукція буде зупинена на російському кордоні".

20 вересня Онищенко заявив, що обмеження на постачання молочної продукції з Литви пов'язані з питаннями якості та безпеки.

28 вересня він повідомив, що у російської санітарної служби з'являються нові претензії до якості литовської молочної продукції. "Дивимося динаміку, поки вона не на користь литовської сторони", - сказав головний санітарний лікар. Онищенко заявив, що його, зокрема, турбують "показники якості та зростання шкідливих позитивних знахідок". "Це сухе молоко і не тільки", - сказав він.

2 жовтня Росспоживнагляд звернувся у Федеральну митну службу з проханням посилити контроль за якістю молочної продукції, яка надходить в РФ з Литви. "Це, по суті, останній рубіж перед повною забороною доступу цієї продукції на російський ринок", - сказав Онищенко.

Як повідомлялося, 17 вересня міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс надіслав верховному представнику ЄС із зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон, а також деяким членам Європейської комісії. Міністр поінформував установи Євросоюзу про те, що на литовсько-російському кордоні ретельній перевірці піддаються всі перевезені з Литви вантажі і перевізники. "Ці заходи є невиправданими, дискримінаційними і чинять негативний вплив на конкурентоспроможність транспортної і торгової систем і Литви, і всього Євросоюзу", - говорилося в листі. !zn

Читайте також:

Єврокомісія закликала Росію негайно припинити торговельну війну з Литвою

Литва запросила підтримку Євросоюзу через розпочату Росією торгову війну

ЄС активізував розслідування порушень правил конкуренції "Газпромом" на ринках Східної Європи

Литва у відповідь на тиск Росії пригрозила заблокувати зв'язок з Калінінградом