UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зростання в промисловості під питанням через інфляцію: світовим металургам повідомили невтішний прогноз

Висока інфляція тягне за собою підвищення заробітної плати, що впливає капітал власників бізнесів.

Незважаючи на певні ознаки помірності, інфляція зберігається на високому рівні та залишається критичною проблемою в поточному економічному ландшафті, пише Steelorbis. Такими спостереженнями поділився професор Роланд Дьорн, незалежний дослідник з Університету Дуйсбург-Ессен, на конференції EUROMETAL Steel Day & YISAD Flat Steel Conference, що відбулася у Стамбулі (Туреччина).

Читайте також: Що буде з цінами у 2024 році: Нацбанк зробив прогноз щодо інфляції

«У цьому випадку Європейська комісія демонструє більш скептичний прогноз порівняно з професійними прогнозистами, що свідчить про потенційне підвищене занепокоєння щодо цінової стабільності. Висока інфляція все більше перетворюється на підвищення заробітної плати з потенційними наслідками для економічної та соціальної динаміки», - вважає професор Роланд Дьорн.

Економічне середовище для сталеливарної галузі залишається складним

Оцінка професором Дьорном світової економіки намалювала картину триваючої крихкості, коли зростання залишається нижчим за довгострокові середні показники. Примітно, що світова торгівля зазнала значного спаду, що пояснюється такими факторами, як внутрішній підрядник послуг, посилення торговельних обмежень і зростання витрат на доставку.

Крім того, за його словами, у багатьох країнах інфляція все ще перевищує цільовий показник, і прогноз інфляції на 2024 рік постійно переглядається в бік підвищення.

Незважаючи на певний оптимізм навколо економіки США, яка характеризується вищими, ніж очікувалося, показниками та стабільним зростанням кількості робочих місць, а також відсутністю рецесії навіть у рік президентських виборів, проблеми залишаються, сказав Роланд Дьорн. Він зауважив, що це особливо актуально для Китаю, де загострилися проблеми демографії та у секторі нерухомості. Крім того, Китай спостерігає перенаправлення торгівлі з основними торговими партнерами, що призведе до зменшення вигоди від адаптації технологій.

Читайте також: Турне сумнівної миротворчості: з чим їздив китайський посланець до Москви, Києва та Євросоюзу

«Геополітичні ризики продовжують чинити тиск на глобальну економічну стабільність, про що свідчить індекс геополітичних ризиків Маттео-Яков’єлло, але все ще можуть бути сюрпризи (як це сталося з російською війною в Україні)», — прокоментував професор Роланд Дорн.

У Європейському Союзі очікується помірне зростання та повільне відновлення, причому прогнози ВВП вказують на незначне зростання після періоду спаду в кількох країнах-членах. Проте невизначеність навколо монетарної політики та тривалі сумніви щодо економічних перспектив залишаються поширеними. Тому прогнози на 2024 рік були переглянуті в бік зниження, і наразі Єврокомісія виглядає більш оптимістичною, ніж професійні прогнозисти.

Зона євро бореться з менш сприятливими монетарними умовами, що відзначаються численними підвищеннями процентних ставок Європейським центральним банком (ЄЦБ) для боротьби з інфляцією. Як наслідок, витрати на позики зросли, сприяючи зниженню цін на нерухомість і зростанню кількості банкрутств. Прогнози щодо ВВП показують позитивний перегляд для Іспанії, тоді як негативний для Італії, Франції та – перш за все – Німеччини.

Попит на сталь і ринок сталі

У ЄС, хоча виробництво в сталеливарних секторах поки що зазнало лише помірного спаду, останні тенденції щодо випереджаючих індикаторів малюють менш обнадійливу картину. Очікується, що економічне середовище для металургійного сектору залишатиметься складним, а випереджаючі показники свідчать про продовження погіршення в першому кварталі 2024 року, особливо попиту на сталь у будівельному секторі, що, як очікується, скоротиться.

Крім того, професор Дьорн пояснив, як світовий ринок сталі пережив неоднозначний початок 2024 року: виробництво скоротилося, особливо в Китаї, в той час як в інших країнах спостерігалося помірне зростання. В ЄС тенденції вказують на спадну траєкторію виробництва сирої сталі в поєднанні з нестабільністю імпорту та зниженням явного споживання другий рік поспіль.

Читайте також: Європа має відкинути страх зараз, щоб у майбутньому не настала черга її солдатів – Кулеба

Прогнози EUROFER пропонують дещо оптимістичний прогноз, передбачаючи відновлення споживання сталі, інтерпретуючи різницю між зростанням зваженого виробництва сталі та очевидним споживанням як фондовий цикл, але, за словами Дьорна, зміни виходять за рамки цього.

Одним із основних викликів, з якими стикається сталеливарна промисловість, є зниження питомого споживання сталі, що пояснюється різними факторами, такими як прогрес у енергозберігаючих технологіях і зміна моделей виробництва серед споживачів сталі.

«Розрізнення між циклічними та фундаментальними рушійними факторами цього спаду залишається предметом постійного дослідження», — підсумував професор Дьорн, підкреслюючи «складність поточного економічного ландшафту».

Раніше ми писали про те, що оголошене зростання економічних показників до рівня +5% ВВП є радше політичними гаслами, ніж приземленими ідеями як врятувати економіку КНР від спаду. Китай оголошує про економічні плани свого розвитку та зміну вектора у внутрішньому інвестуванні, спрямовуючи увагу на Нові проекти з високопродуктивних галузей –  Зелена енергетика,  штучний інтелект і цифрові послуги. Проте на думку оглядачів видання Еconomist, ці плани є не більше, ніж химерними ідеями які не вдасться реалізувати внаслідок суттєвих проблем в економіці країни.