UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Охматдит» придумав, куди витратити ще понад 14 млн грн – «Наші гроші»

Щоправда, власник компанії, що надаватиме консультаційні послуги, вже засвітився в історії з відбудови лікарні.

Дитяча лікарня «Охматдит» вирішила витратити гроші на інженерно-консультаційні послуги та технічний нагляд за ремонтом фасаду й внутрішнього опорядження корпусу, пошкодженого ракетним ударом 8 липня, пишуть «Наші гроші». Все це коштуватиме лікарні понад 14 млн грн.

Зокрема, згідно з даними на сайті Prozorro, щодо інженерно-консультаційних послуг «Охматдит» вирішив укласти договір з ТОВ «Васеньов Інжиніринг» на 9,35 млн грн. А технічний нагляд здійснюватиме ТОВ «Ік-Проект», за що йому заплатять 5,22 млн грн.

Компанія «Васеньов Інжирінг» належить Олегу Васеньову. Фірму зареєстрували у квітні минулого року в одному з житлових будинків Києва. Раніше компанія натендерила 4,40 млн грн. При чому найбільший контракт ТОВ уклало саме з «Охматдитом».

Читайте також: У ракеті, яка вдарила по "Охматдиту", міг бути американський чіп — ЗМІ

Зараз лікарня хоче у складі інженерно-консультаційних послуг замовити Васеньову «консультації з питань залучення підрядних організацій». Раніше «Охматдит» замовляв у Васеньова технічне обстеження пошкодженого корпусу. Крім того, цей самий підприємець складав дефектний з обсягами робіт, які потрібно провести. У цьому звіті ще спочатку вказали завищені обсяги для конкурсу благодійного фонду «Охматдит». Адже конкурс вимагав змінити все фасадне облицювання попри те, що внаслідок обстрілу ззовні були зруйнованими не всі декоративні плити.

Більше того, компанія «Ріола-модуль», яка й будувала понівечений корпус, вже заявила, що після обстрілу власним коштом встигла відремонтувати операційні. Тобто на них не треба було закладати ремонтні обсяги матеріалів.

При цьому «Ріола-модуль» пропонувала виконати роботи за 179 млн грн. Але замовник проігнорував цю пропозицію, а переможцем тендеру стала компанія «Буд-технолоджі». Після скандалу навколо такого переможця міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що відбудеться новий тендер.

Читайте також: У Нідерландах приймуть на лікування чотирьох онкохворих дітей з «Охматдиту»

У «Наші гроші» зауважили, що якби в результаті приватного конкурсу «Охматдит» таки підписав би договір з «Буд-технолоджі», то послуги Васеньова як інженера-консультанта на 9,4 млн грн коштували б близько 4% від ціни будівельного контракту 368 млн грн (307 млн плюс ПДВ).

Що стосується технічного нагляду, який здійснюватиме компанія «Ік-Проект», то він передбачатиме, зокрема:

На обох тендерах у переможця не було жодної конкуренції.

Керівниками столичної компанії «Ік-Проект» є Ольга Крижня та Людмила Пархоменко, а власницею – Юлії Крат з Харкова. Остання також володіє Консорціумом «Україна – андасат – Ізраїль», створеним у липні минулого року. Учасником з боку України є «ІК-Проект», а з боку Ізраїлю дві компанії: «Клік Нікайон ВеТіпауль БеАцафот» (англійською «Click Cleaning and Flood Treatment Ltd.») і «Ахзака ВеНігуль Мевнім Давид Міллер» (англійською «Buildings and Building Management David and Miller Ltd.»). Саме цей Консорціум здійснюватиме технічний нагляд за капітальним ремонтом шляхопроводу на автомобільній дорозі Т-10-19 у Київській області, який виконує турецька компанія за 444,24 млн грн.

З 2016 року «Ік-Проект» натендерив 43,36 млн грн, найбільше в департаменті інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації.

Читайте також: Медичний директор "Охматдиту": За дуже попередньою оцінкою, термін відновлення нового корпусу — три місяці

Нагадаємо, вранці 8 липня російські терористи атакували Київ ракетами різних типів з кількох напрямків. Окупанти влучили у житловий будинок у Шевченківському районі, по клініці Adonis та по головному корпусу дитячої лікарні «Охматдит». За даними ZN.UA, в останній постраждали відділення токсикології та реанімація. Внаслідок цієї атаки у Києві загинули 34 людини, серед них діти.