UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оголошено перші підозри українському персоналу на окупованій Запорізькій АЕС

Не просто добровільно пішли на співпрацю з ворогом, а й запропонували свою допомогу у війні проти України.

Оголошено перші підозри персоналу Запорізької АЕС, з тих, хто уклав договір про співпрацю з ворогом. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Так, у результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру нинішньому "очільнику" Запорізької АЕС Юрію Чернічуку, який до тимчасової окупації регіону обіймав посаду заступника головного інженера.

Зазначається, що Чернічук добровільно пішов на співпрацю з ворогом і запропонував свою допомогу у війні проти України.

"Після захоплення Запорізької атомної електростанції Чернічук погодився очолити створену на її базі фейкову «експлуатуючу організацію АЕС», яка фактично підпорядковується "Росатому"", - розповіли в СБУ.

На цій "посаді" Чернічук змушує українських атомників підписувати контракти із псевдоустановою, а також сприяє підключенню електростанції до енергосистеми РФ.

Також Чернічук був "гостем" на російських пропагандистських телеканалах, де він заперечував факти російських обстрілів української АЕС.

Окрім того, СБУ викрила на співпраці з ворогом колишнього заступника начальника загону відомчої воєнізованої охорони Запорізької АЕС. Саме він причетний до передачі окупантам матеріальних цінностей підрозділу.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

Наразі зловмисники перебувають на тимчасово захопленій частині нашої держави.

Читайте також: Кількість персоналу на ЗАЕС значно скоротилась — Гроссі назвав цифри

Нагадаємо, за інформацією президента НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна  контракти з окупантами підписали лише 650 працівників ЗАЕС з 11 тисяч. Більшість із них – це робочий персонал, який отримував найнижчу зарплату. Але також є випадки зради керівного персоналу. 

10 жовтня, російські терористи викрали заступника генерального директора Запорізької АЕС із персоналу Валерія Мартинюка і ймовірно застосовують до нього  катування та залякування.

Цьому передувало рішення президента Владіміра Путіна, який підписав "указ", що мав "узаконити" переведення захопленої Запорізької АЕС "у власність" РФ.

10 жовтня російські окупанти привезли на захоплену Запорізьку АЕС в Енергодарі так званого нового "очільника", який за повідомленнями російських ЗМІ "приступив до роботи". За даними "Росатома", ним був колишній головний інженер Балаківської АЕС (Саратовська область) Олєг Романенко. Відомо, що Романенко намагася примусити персонал станції укладати нові договори із фейковим підприємством.

Проте, вочевидь, росЗМІ або збрехали, або в завезеного "керівника" щось не склалося. 

І вже через три тижні після того, як Романенка оголосили керівником ЗАЕС,  окупанти призначили "директором" саме Черничука