UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіційна гривня подорожчала до долара, але подешевшала до євро

Долар подешевшав на шість копійок.

Національний банк України (НБУ) встановив офіційний курс гривні до долара на вівторок, 19 травня, на рівні 26,5710 грн/долар, гривня зміцнилася до долара на шість копійок (26,638 грн/долар у понеділок, 18 травня), до євро – просіла на три копійки, курс встановлений на рівні 28,7910 грн/євро (18 травня – 29,7677 гривень), 10 рублів – 3,6475 грн/рубль (18 травня – 3,6143 гривні).

Читайте також: МОЗ Франції: при коронавірусі не можна вживати протизапальні ліки

Як повідомлялося, 13 травня голова Нацбанку Яків Смолій звітував про діяльність НБУ перед депутатами Верховної Ради в сесійній залі. За його словами, банківська система стабільна, ліквідна, а облікова ставка знову можуть знизити в цьому році. Також депутаты прийняли "антиколомойський" закон, який потрібен для нової програми з МВФ.

Україна і МВФ припинили переговори за програмою розширеного фінансування EFF і перейшли до обговорення 18-місячної програми standby. Програма EFF була попередньо узгоджена і передбачала надання Україні 8 млрд доларів протягом трьох років в обмін на структурні реформи. Програма standby розрахована на 18 місяців, за які Україна може отримати 5 млрд доларів кредитних коштів кількома траншами. Рішення по кожному траншу буде узгоджуватися окремо.

Крім того, НБУ продовжує купувати і продавати валюту з метою контролювати курс гривні. В квітні НБУ купив в резерви близько $ 600 млн. Як результат, міжнародні резерви НБУ повернулися до показника на початок року - вище $ 25 млрд.

Нацбанк знизив облікову ставку з 10 до 8% і оновив прогноз за ключовими показниками української економіки в 2020 році. НБУ очікує скорочення ВВП на 5%, прискорення інфляції до 6% і зниження облікової ставки на кінець року до 7%.