UA / RU
Підтримати ZN.ua

Одного з найбільших китайських виробників автомобілів внесли до списку міжнародних спонсорів війни

Третина доходів компанії GWM за кордоном припадає саме на РФ.

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло велику китайську приватну автомобілебудівну компанію Great Wall Motor до переліку міжнародних спонсорів війни. Головною причиною такого рішення є небажання компанії виходити з російського ринку та її плани щодо подальшого розширення бізнесу в цій державі.

Great Wall Motor є восьмим за величиною виробником автомобілів у Китаї. 55,78% акцій компанії належить китайському мільярдеру Вей Цзяньцзюнь (Wei Jianjun). GWM виробляє та продає автомобілі під такими брендами як GWM, Haval, WEY, TANK, POER, ORA.

«Після повномасштабного російського військового вторгнення в Україну багато міжнародних компаній вирішили залишити російський ринок, натомість Great Wall Motor заявляє, що не має найближчих планів виходу з Росії та розглядає довгострокову перспективу своїх інвестицій у цей ринок в обсязі понад 3 мільярди юанів (472 млн доларів США)», – зазначили в НАЗК із посиланням на дані правління компанії.

При цьому станом на 2023 рік для Great Wall Росія є найбільшим ринком збуту за межами Китаю. Минулого року на країну припало майже 30% доходів Great Wall за кордоном.

Також з 2019 року в Росії працює перший закордонний завод компанії із повноцінного виробництва автомобілів. У Тулі, зокрема, виробляють кросовери HAVAL F7 та HAVAL F7x, HAVAL JOLION та рамний позашляховик HAVAL H9.

У 2022 році компанія Great Wall Motor презентувала на російський ринок новий бренд Tank та планує привезти пікап Poer KingKong, а у 2023 року на ринок Росії вийдуть позашляховики моделі T300 та Т500.

Також у Росії діють 115 дилерських центрів Great Wall Motor.

За результатами 2022 року, на авторинку Росії завод «Хавейл Мотор Мануфекчурінг Рус» посідає друге місце за обсягом чистого прибутку – $340 млн. Водночас цього року Great Wall Motor планує збільшити продаж своєї продукції на 50,9%  – до 1,6 млн одиниць, що вказує на наміри компанії сплачувати значні податки до бюджету Росії.

Читайте також: Євросоюз накладе санкції на китайські компанії за допомогу російському ОПК – FT

Раніше НАЗК внесло до списку міжнародних спонсорів війни китайську компанію Xiaomi Corporation, яка не просто продовжила свою роботу в Росії після повномасштабного вторгнення, але й досі залишається лідером з продажу смартфонів у РФ.