UA / RU
Підтримати ZN.ua

Один із власників єврооблігацій ПриватБанку оскаржує процедуру bail-in

Розгляд справи триває з 2021 року.

Господарський суд міста Києва 30 листопада продовжить розгляд позовної заяви Shakoor Capital Limited про визнання недійсним договору про придбання акцій, що укладеного між ПриватБанком та UK SPV у 2016 році. Згідно з цим договором зобов'язання ПриватБанку перед UK SPV були обміняні на акції додаткової емісії банку під час процедури bail-in.

«Маловідомі позивачі, які незрозуміло коли і як придбали єврооблігації, у спосіб ініціювання в Україні даної судової справи намагаються незаконно отримати судове рішення про визнання недійсним договору bail-in з метою, як зазначають самі позивачі, подальшого стягнення з державного ПриватБанку сотень мільйонів доларів США збитків», - повідомили в банку.

Нагадаємо, процедура bail-in була важливою складовою націоналізації ПриватБанку. В 2016 році, коли загалом порятунок ПриватБанку коштував державі 155 млрд грн, саме завдяки операції bail-in статутний капітал банку вдалося збільшити майже на 29,4 млрд грн. Ця процедура була визнана Банком Англії. Проте ні рішення Банку Англії, ні арбітражні рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду про відмову у задоволені позову Трасті про стягнення за єврооблігаціями не стали на заваді ініціюванню судової справи Shakoor Capital Limited в українському суді. 

В банку додали, що розгляд справи триває з 2021 року (позов поданий майже через 5 років після націоналізації ПриватБанку). Всі позивачі представлені юристами однієї юридичної фірми, дії яких, на погляд Банку, направлені на свідоме затягування справи, що не дозволяє поставити остаточну крапку у спорах щодо єврооблігацій ПриватБанку зі спливом більше ніж 7 років.

Читайте також: Боголюбов вслід за Коломойським намагається через суд скасувати націоналізацію «Приватбанку»

Навіщо Лондонський арбітраж, якщо є Київська «господарка»? Про це для ZN.UA пише Юлія Самаєва, редактора економіки видання, у стаття "Як віджати мільярд доларів — майстер-клас від бондхолдерів Приватбанку".