UA / RU
Підтримати ZN.ua

Одеський припортовий завод знов зайнятий бізнесом, проте непрофільним: що перевалюють

ОПЗ, якого оминула приватизація, виживає на непрофільних операціях та страждає від оборудок чиновників та менеджмента.

Одеський припортовий завод не поспішає запускати виробництво добрив, натомість продовжує перевалку зерна, повідомляє ІА «Інфоіндустрія». З початку року завод перевалив 209 тис. тон зернових. Це в декілька разів менше за потужність підприємства при перевальці добрив, але відображає наявну логістичну кон’юнктуру.

Читайте також: НАБУ оголосило у розшук двох одеських депутатів від ОПЗЖ, які причетні до крадіжки барж Дунайського пароплавства

Нагадаємо, згідно попередньої інформації, отриманою ІА «Інфоіндустрія», ОПЗ мав запустити виробництво аміаку вже в квітні. Запуск ще очікується і підготовчі роботи ведуться, хоча небезпека обстрілів з боку держави-терориста залишається.

За даними ІА «Інфоіндустрія», правління заводу розглядало питання відновлення перевалки КАС (карбамідно-аміачної суміші). Потужності КАС на початку 2000-х років складали 36 тис. тонн. Цього достатньо для накопичення до двох середніх корабельних партій КАС. Це добриво користується популярністю в країнах Середземномор’я, Україна ж має потужності до 1,4 млн тонн, що вдвічі перевищує наявне споживання агросектору.

Читайте також: В Ємені хочуть запобігти екологічній катастрофі: хусити влучили в суховантаж з добривами з Саудівської Аравії

«На жаль, державних програм розвитку експорту КАС немає, а Одеському припортовому заводу пропонують за власний рахунок відновити перевалку КАС, сам завод власних потужностей КАС не має», - зазначають експерти.

Раніше ми писали про те, що слідча суддя Вищого антикорупційного суду Лариса Задорожна відмовила у заочному розслідуванні щодо колишнього депутата із «Блоку Петра Порошенка» Олександра  Грановського, якому восени 2022 року оголосили підозру в організації корупційної схеми щодо АТ «Одеський припортовий завод», яка завдала підприємству шкоди на 93,3 млн грн.

У 2015 році Одеський припортовий завод уклав декілька угод з компанією Newscope Estates Ltd. щодо продажу аміаку та карбоміду. НАБУ і САП вважають, що ця компанія виконувала роль «прокладки», ОПЗ фактично їм нічого не постачав, а у контрактах навмисно було занижена вартість добрив. Згодом ОПЗ ще раз продав ці добрива  за ринковою ціною реальним покупцям, а різницю в ціні учасники схеми вивели на пов'язані із ними рахунки.