UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обсяг державних запозичень впав до мінімуму у 2021 році

У квітні в бюджет було залучено лише 1,3 млрд грн і $49 млн.

Обсяги державних запозичень при випуску облігацій внутрішньої держпозики на первинному ринку з початку квітня істотно знизилися. Про це в Facebook повідомив глава Ради НБУ Богдан Данилишин.

За два аукціони в квітні до бюджету було залучено лише 1,3 млрд грн і $49 млн.

При цьому середньозважена ставка за гривневими позиками становила 9,38% (в порівнянні з 10,90% у березні) не дивлячись на те, що більше половини від зазначеного обсягу коштів було залучено на термін 3-6 місяців.

"Таким чином, з початку року на внутрішньому ринку було розміщено ОВДП на суму 96, 3 млрд грн і $28,6 млрд в іноземній валюті в гривневому еквіваленті, що складає 25% від обсягу державних запозичень, запланованих на 2021год", - зазначив Данилишин.

У той же час, за його словами, запозичення на зовнішньому ринку (заплановані в 2021 році на суму 180 млрд грн) з початку цього року не провадилося, що посилює ризики фінансування бюджету поточного року і вимагає активізації переговорів з МВФ та іншими міжнародними партнерами з надання фінансової підтримки.

"Не дивлячись на переважання обсягу погашень над новими державними запозиченнями, обсяг ОВДП в обігу скоротився за тиждень на 9,6 млрд гривень (до 1 трлн грн, що є найнижчим значенням з січня 2021 роки), у тому числі ОВДП у власності банків - на 8,2 млрд грн за тиждень і нерезидентів - на 2,8 млрд грн в тиждень. При цьому, частка нерезидентів в структурі власників ОВДП знизилася до 2-місячного мінімуму (9,8% або 98 млрд грн) ", - написав глава Ради НБУ.

Читайте також: США можуть розширити санкції проти російських облігацій

Раніше повідомлялося, що межа портфеля облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в банківській системі до настання ефекту витіснення в 35% від депозитів порушений. Кордон вже перевищена - це 39,6% від депозитів банківської системи.