UA / RU
Підтримати ZN.ua

Облгази не вірять, що Кабмін шукає їм заміну: коментар до проєкту урядової постанови

Зазначений проєкт постанови наразі проходить громадське обговорення.

Проєкт постанови Кабміну щодо проведення розрахунків за розподіл природного газу, в якому замість багатьох облгазів з'являється один такий собі "оператор газорозподільної системи", насправді не спрямований на усунення облгазів з ринку. Про це йдеться у переданому ZN.UA коментарі "Регіональної Газової Компанії" (РГК), під брендом якої працює 20 операторів газорозподільних мереж в Україні (облгазів), які обслуговують 250 тис. км газопроводів і 8 млн. споживачів природного газу.

"Внесення змін до порядку розрахунків не становить жодних ризиків для нормального функціонування облгазів. Причиною внесення змін до Порядку розрахунків є введення на ринку газу нових гравців", - прокоментували в РГК проєкт, який оприлюднили в для обговорення в НКРЕКП.

Зокрема, нагадують в РГК, 19 серпня 2022 року набрав чинності Закон №2479 (т. зв. Закон про мораторій). Ним було внесено зміни до статті 40 Закону «Про ринок природного газу». У ній описано порядок розщеплення грошей зі спеціального рахунку газорозподільної компанії.

"Змінами до Закону передбачено, що частину коштів з рахунку Оператора ГРМ також можуть отримувати Постачальник зі спеціальними обов'язками та Постачальник «останньої надії». До внесення цих змін кошти перенаправлялися лише на поточний рахунок оператора газорозподільної системи та рахунок оператора газотранспортної системи", - зазначили в компанії.

"Це є логічним рішенням законодавців. Тому, що з листопада 2021 року ОГТСУ перестав надавати послуги з балансування Операторам ГРМ. На зміну йому прийшла ГПК «Нафтогаз України», на яку уряд поклав виконання спеціальних зобов'язань. Тому внесення цієї компанії до порядку розрахунків є логічним кроком", - додали в РГК.

Водночас нагадаємо, попередня редакція документа чітко прописувала, що гроші за розподіл газу отримують "оператори ГРМ" (облгази, - ред.) на свої "рахунки".

У новій редакції документа згадується лише один "оператор ГРМ", який отримуватиме гроші за розподіл газу на свій "рахунок".

Як вважають в РГК, зміни, які пропонується внести в постанову, насправді є технічною правкою, і не мають наміри посунути з ринку облгази.

Також, в РГК наголошують, що неможливо потіснити з ринку суб'єктів в особі облгазів, які відповідають за обслуговування сотень тисяч кілометрів газопроводів.

Нагадаємо, зазначений проєкт постанови наразі проходить громадське обговорення. Тож, якщо указані зміни в документі відбулися лише внаслідок технічної правки, пропозиції щодо уточнення даного положення можна надсилати до 17 жовтня 2022 року:

Нагадаємо, також, останнім часом українцям почали надходити неправильні платіжки за газ

"Клієнти отримують платіжки з нулями або геть іншими показаннями. На жаль, таке трапляється вже кілька місяців поспіль", - розповіли в "Нафтогазі".

Як випливає з пояснення "Нафтогазу", облгази, які доставляють українцям газ від "Нафтогазу", чомусь почали ігнорувати вчасно передані показання лічильників.