UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Російська війна проти України продовжить гальмувати ріст економіки світу в 2023 році

Європі буде особливо важко приборкати інфляцію, оскільки через російську агресію їй довелося різко відмовитися від дешевих енергоносіїв з Росії.

Вища інфляція і повільніше економічне зростання - це та велика ціна, яку глобальна економіка платить за вторгнення Росії в Україну. Рекордна інфляція, яку підживлює найбільша енергетична криза з 1970-х років, створює фінансові труднощі для мільйонів людей, - йдеться в новому звіті Організації економічного співробітництва та розвитку.

Як пише New York Times, організація радить урядам і політикам зробити скорочення інфляції пріоритетним завданням, підтримуючи бізнес і домогосподарства адресними виплатами.

«Привести економіку від нинішньої ситуації до стабільного відновлення буде складно. Ризики все ще підштовхують в бік спаду, а економічна активність може виявитися ще слабшою, якщо ціни на енергоносії зростуть ще більше або якщо енергетичні порушення вплинуть на ринки газу і електроенергії в Європі і Азії», - сказав генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку Матіас Корманн.

«Кінець війни і просто встановлення миру в Україні буде найефективнішим способом вплинути на економічні прогнози. Але поки цього не сталося, уряди повинні розробити заходи для сильнішого і довготривалого відновлення», - додав він.

Читайте також: Російська економіка набула рецесії

New York Times зауважує, що глобальна економіка не впаде в повномасштабну рецесію. Але глобальний економічний ріст скоротиться до 2,2% в 2023 році. Хоча цього року показник становив 3,1%. В Організації економічного співробітництва і розвитку прогнозують, що лише в 2024-му відбудеться відскок до 2,7%. Стосовно інфляції, то у розвиненому світі і більшості країн, що розвиваються, вона трохи сповільниться наступного року - з 9,4% до 6,4%. Однак, вона все одно буде завдавати економічної шкоди.

Високі ціни на енергоносії і продовольство, зростання процентних ставок і збільшення державних боргів - всі ці проблеми найбільше вдарять по Європі, Північній і Південній Америці наступного року. Ці регіони чекає болюче економічне сповільнення і вперте зростання цін, - прогнозують в Організації економічного співробітництва та розвитку. Наступного року економіки США і Європи будуть рости з ледь помітним темпом на 0,5%. В цей час економіка Китаю збільшиться на 4,6% в 2023-му після сповільнення темпів росту майже на половину через пандемію.

В деяких країнах зусилля центральних банків, націлені на пом’якшення інфляції, почали давати свої плоди. Наприклад, Центробанк Бразилії швидко відреагував серією підвищень процентних ставок. Тож впродовж останніх місяців інфляція в країні почала скорочуватися.

Читайте також: Інфляція вже 26,6%. Чому ж традиційні ліки від НБУ не допомагають?

В США Федеральний резерв теж запровадив найвищі процентні ставки за багато десятиліть. І це теж дало певний прогрес у боротьбі з інфляцією. Але в Організації економічного співробітництва і розвитку наголошують, що країнам, де інфляція досі висока, все ще потрібна більш жорстка монетарна політика.

Європу, якій доводиться мати справу з російською війною проти України, буде важко приборкати інфляцію. Зокрема тому, що багато урядів різко відмовилися від відносно дешевих газу і нафти з Росії. Мине кілька років, перш ніж ситуація вирівняється. Загалом, європейські країни зараз витрачають майже п’яту частину свого ВВП на енергоносії, хоча впродовж останніх років їм доводилося витрачати десяту частину.