UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Ахметов планує продати свою недобудовану суперяхту, яка більша за Шехерезаду Путіна

Суперяхта Ахметова ще будується, але точно увійде до десятки найбільших яхт світу.

Рінат Ахметов, який до війни вважався українським олігархом, думає про продаж своєї недобудованої суперяхти Luminance, яка, зрештою, може увійти до 10 найбільших суперяхт світу. Про це повідомляє New York Times.

Джок Мендоза-Вілсон, директор з міжнародних зв'язків компанії СКМ Ахметова, прокоментував виданню: "З огляду на нинішні обставини ми розглядаємо її можливі продажі".

Зазначається, що майже половина із десятки найбільших яхт належить російським олігархам.

За водотоннажністю 475-футове розкішне судно Ахметова могло б наблизитися до крейсера "Москва", який раніше потопив українські військові.

Luminance будує німецька компанія Lürssen, яка також побудувала пов'язану з президентом РФ Володимиром Путіним суперяхту Шехерезаду. Imperial Yachts, компанія з Монако, виступає керівником з будівництва обох суден.

У NYT пишуть, що Luminance приблизно на 15 футів (4,6 метра) довша за Шехерезаду, яка коштує 700 млн доларів. Цих грошей майже достатньо, щоб придбати два нові ударні підводні човни німецького виробництва.

Крім того, така сума майже дорівнює вартості військово-морського фрегата класу Баден-Вюртемберг – військового корабля, озброєного гарматами та ракетами, що також допомагає будувати Lürssen.

За словами Мендоза-Вілсона, Ахметов підписав контракт на будівництво яхти у 2018 році. Співрозмовник в одній із компаній, пов'язаних із будівництвом яхти, зазначив, що роботи тривали після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого. Він додав, що деякі родичі Ахметова їздили до Західної Європи, щоб ознайомитися з ходом будівництва. Сам Ахметов перебуває в Україні, зазначає видання.

Читайте також: Суд Фіджі дозволив США арештувати супер'яхту путінського олігарха – Reuters

Раніше повідомлялося, що Італія конфіскувала розкішну яхту, пов'язану із президентом Росії. "Шахерезада", одна з найбільших і найдорожчих яхт у світі, ймовірно, пов'язана з російськими мільярдерами, пришвартована в гавані невеликого італійського містечка Марина-ді-Каррара.