UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новорічний стіл: дефіцит яких продуктів можливий через блокування кордону з Польщею

Багато популярних продуктів поставлялося в Україну через цей кордон.

У чергах на в'їзд в Україну на українсько-польському кордоні станом на ранок неділі, 10 грудня, перебувають приблизно 3500 вантажних транспортних засобів. Ця ситуація може вплинути на доступність деяких продуктів.

Читайте також: Блокування кордонів: чи зростуть ціни на продукти

Президент Торгово-промисловій палати України Геннадій Чижиков в ефірі загальнонаціонального телемарафону зазначив, що напередодні зимових свят питання наявності продуктів та їх вартості завжди турбує українців, пише «УНІАН».

«Ми дивимось, що продукти, які входять у так звані стандартні набори наших улюблених салатів та борщу, більш-менш під контролем. Тут саме головне, що більшість цих продуктів українського виробництва, тому дуже хвилюватись, що з ними щось буде не так, не потрібно… Трохи зростає ціна на м’ясо, але, в той же час, вона падає на борошно. Китайська гречка нам теж вже не потрібна», — пояснив він.

За його словами, можуть виникнути деякі проблеми з цитрусовими, які є важливим атрибутом новорічного столу і завозяться з-за кордону.

«Основні центри, з яких везуть цитрусові, це склади в Європі - Гамбург та Роттердам. А для України головний поставник цього важливого новорічних продукту – це Греція, Туреччина. Тому, вони йдуть в більшості через такі країни як Румунія та Молдова. Тут деякі проблеми можуть бути, але я б не став дуже песимістично до цього ставитись. Так, деякі перебої будуть, але не так, щоб ми побачили це дуже сильно на наших полицях», - зазначив Геннадій Чижиков.

Він зазначив, що більш складне питання щодо імпорту польських молочних продуктів, а також деяких видів сирів.

«Я спілкувався з виробниками молочних продуктів і тут вже залежність двох країн. Польська сторона теж залежить від української молочної сировини, так як і ми. Наші два ринки доповнювали один одного протягом останнього року-двох. З точки зору молочної продукції, колеги з асоціації виробників кажуть, що більшості продукції вистачить. По деяким сирам, перш за все сирам «високої гами», які завозяться з Італії, Франції чи Польщі, це так, трошки проблема є. Але, тут більше питання вартості, щоб вистачило грошей, тому що це досить дорогі продукти», – розповів він.

Асортимент яблук, які раніше імпортували з Польщі, здатна замістити продукція українських виробників завдяки гарному врожаю у Чернівецькій та Закарпатській області.

«Я б не хотів сказати, що блокада кордону на 100% не впливає. Це питання макроекономічні та інфляційні. Але, на наших полицях в магазинах 50% українська продукція, це не в кожній країні Європи таке є. Так що, з цієї точки зору, в нас більш-менш добре», – резюмував він.

Нагадаємо, чи чекати стрімкого підвищення цін на овочі борщового набору цієї зими. До них відносяться картопля, морква, буряк, цибуля та капуста.