UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий король Саудівської Аравії збереже нафтову політику - опитування Bloomberg

Саудівська Аравія, ймовірно, продовжить видобувати нафту нинішніми обсягами, щоб зберегти частку ринку. Першим найважливішим сигналом про подальший курс нафтової політики країни стане вирішення питання про профільного міністра.

Новий король Саудівської Аравії Сальман бен Абдельазіз ас-Сауд, сьомої династії, швидше за все буде дотримуватися того ж курсу нафтової політики, що і його попередник Абдалла, який помер у ніч на п'ятницю - принаймні спочатку, вважають експерти, опитані агентством Bloomberg.

Таким чином, Саудівська Аравія, ймовірно, продовжить видобувати нафту колишніми обсягами - близько 9,5 млн барелів на добу (б/д), щоб зберегти частку ринку, незважаючи на зниження цін. Експорт нафти з королівства становить близько 7 млн б/д, на його частку доводиться більше 10% світових поставок.

"Їм потрібно забезпечити збереження достатньої частки ринку не тільки завтра, а й на 2040 рік, і на 2060 рік, і далі", - заявила партнер ESAI Energy LLC Сара Емерсон The Wall Street Journal.

Ціни на нафту марок WTI і Brent піднімалися відповідно на 3,1% та 2,6% в ході торгів у п'ятницю на повідомленнях про смерть саудівського короля, потім зростання трохи сповільнилося. Аналітики, однак, не вірять у те, що це ралі буде стійким, хоча смерть саудівського короля явно підвищити волатильність найближчим часом.

ДОЛЯ МІНІСТРА

Першим найважливішим сигналом про подальший курс нафтової політики Саудівської Аравії стане вирішення питання про міністра нафтової промисловості: поки неясно, чи залишить новий король на цій посаді Ібрагіма Алі ібн ан-Нуайме, який займає його з 1995 року. Сам міністр, якому в цьому році виповнюється 80 років, раніше висловлював бажання приділяти більше часу своїй другій роботі - голови науково-технологічного університету імені покійного монарха.

У листопаді Саудівська Аравія продавила в ОПЕК рішення про збереження квот на видобуток, що посилило перевиробництво на світовому рівні і сприяло подальшого обвалу цін на енергоносії. У 2014 році нафта подешевшала на 48%.

Як зазначає Bloomberg, в теорії рішення по нафтової політики в Саудівській Аравії приймає Вищий нафтової рада, яку очолює король. До складу ради входять старші члени королівської сім'ї, міністри, керівники великих підприємств галузі. На практиці ж останнім часом рішення були залишені на відкуп А. ан-Нуайме. "Хоча йому вже майже 80 і, за чутками, він готується до виходу на пенсію, Нуайме зберігає жорстку хватку", - зазначив Саймон Хендерсон з Вашингтонського інституту.

Досі жоден з членів королівської сім'ї не обіймав пост міністра нафти Саудівської Аравії, хоча син нового короля - принц Абдельазіз бен Сальман - є заступником А. ан-Нуайме і регулярно бере участь у засіданнях ОПЕК.

"На мій погляд, ми не побачимо істотних змін у саудівської нафтової політики при королі Сальмані. Але я очікую невизначеності і хвилювань з точки зору подальшого наслідування", - заявив екс-консультант Білого дому Боб Макнеллі, який тепер очолює консалтингову фірму Rapidan Group.

Нафту становить 46% ВВП Саудівської Аравії і левову частку бюджету. Доходи бюджету в 2015 році, як очікується, впадуть до 715 млрд риялов з 1,046 трлн риялов роком раніше, якщо середня ціна на нафту складе $ 80 за барель, а цей рівень оптимістичніші прогнози багатьох аналітиків.

За оцінками саудівського уряду, дефіцит бюджету в цьому році збільшиться до 145 млрд саудівських риялов ($ 39 млрд) з 54 млрд риялов в 2014 році. Покривати нестачу коштів планують за рахунок резервів і розміщення боргових зобов'язань.

Королівство з населенням 29 млн чоловік володіє міжнародними резервами на 6,23 млрд, або 6% сукупного світового обсягу.