UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий енергетичний альянс з'явиться на сході Середземного моря

Родовища вуглеводнів поблизу кіпрського узбережжя дозволяють Греції, Кіпру, Єгипту й Ізраїлю будувати плани щодо співпраці з видобутку газу.

Великі родовища газу і нафти можуть перебувати й у південного узбережжя Кіпру, видобуток вуглеводнів має розпочатися в 2018 році.

Уряд в Нікосії сподівається на те, що доходи від експорту газу принесуть в держскарбницю необхідні в терміновому порядку кошти. Ліцензії на буріння вже отримали кілька великих іноземних концернів.

Керівник аналітичного центру Greek Energy Forum Александрос Лагакос повідомив, що зараз вивчаються чотири варіанти спільної стратегії країн: "Можливо будівництво спільного терміналу із зріджуваного газу в місті Васілікос на південному узбережжі Кіпру або в Ізраїлі. Третім варіантом є використання наявних терміналів в Єгипті".

Каменем спотикання на шляху реалізації проекту є спори з Туреччиною про право на використання родовищ газу, оскільки досі не визначено виняткові економічні зони країн на сході Середземного моря.

8 листопада в Каїрі відбулася зустріч президентів Єгипту та Кіпру з головою грецького уряду. На ній президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі, Нікос Анастасіадіс і Антоніс Самарас заявили про готовність співпрацювати у сфері видобутку природного газу в східній частині Середземного моря. За даними грецьких ЗМІ, до цього союзу готовий приєднатися Ізраїль, який вже видобуває газ у свого берега.

Зараз США покривають свої потреби за рахунок сланцевого газу, добуваючи його методом фрекінгу, і не потребують постачання ззовні. Ним користується і Канада. Європа ж може покривати свої потреби в "блакитному паливі" за рахунок африканського, катарського і норвезького газу. Зараз ЄС замислюється про те, що може зменшити енергозалежність від Росії за рахунок зрідженого газу.