UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий закон про захист прав інвесторів відповідає інтересам лише недобропорядних забудовників — експерт

Пересічні інвестори просто потраплять в пастку, із якої зможуть вийти лише напівлегально  

Підписання президентом України так званого закону «про захист прав інвесторів»  жодним чином не зменшить кількості проблем у сфері будівництва, а навпаки, призведе до зростання протистояння навколо незаконного будівництва та створить додатковий захист саме недобропорядних забудовників і неконкурентні для них переваги, що призведе до збільшення кількості як незаконного будівництва, пише в своєму матеріалі для ZN.UA «Чи підпише Володимир Зеленський закон про державний захист НЕзаконного будівництва?» експерт з питань містобудування Георгій Могильний.

Автор не заперечує, що у законопроєкті є окремі положення, які ефективно вирішують актуальні проблеми будівельної галузі, як от зміна вимог до кооперативів, що будують житло, обов’язок замовників будівництва оприлюднювати на веб-сайті ключові документи й інформацію щодо кількості проданих квартир, а також саму ідею обов’язкової реєстрації проданих квартир у публічному державному реєстрі, але усі їх умонтовано в загальний контекст інтересів і стратегії забудовників.

Зокрема відхили законопроект рекомендувала і Головне юридичне управління ВР, бо він не лише не відповідає Конституції та не враховує рішення Конституційного суду, а й не сприятиме «неупередженому та ефективному захисту прав і законних інтересів осіб, які є учасниками відносин у сфері купівлі продажу об'єктів чи майбутніх об'єктів нерухомості».

Серед головних недоліків законопроекту автор називає:

- відсутність прямої заборони на використання інших способів залучення коштів, ніж встановлені новим законом. Це сприятиме використанню «сірих схем», до яких узагалі не застосовуються вимоги нового закону;

- публічно заявлена «гарантійна частка» на рівні 10% не гарантує можливості добудови без доплати з боку інвесторів.

«Законопроєкт №5091 робить інвесторів ще більше безправними і примушує їх залишатися з забудовником «і в горі, і в радості» до переможного кінця. Якщо вони втрапили в тенета недобропорядного забудовника, то звільнитися з них без значних втрат можна лише в один спосіб: забути про порядність і спробувати продати свої «спеціальні майнові права» іншому необачному інвесторові, який мріє про власну квартиру. Законопроєкт №5091 відповідає інтересам лише однієї групи осіб — це недобропорядні забудовники, що зацікавлені в захисті незаконного будівництва, розпочатого за корупційними схемами, та додаткових можливостях заробітку на порушенні прав пересічних інвесторів у будівництво житла», - зазначає експерт.

Він підкреслює, що на разі вирішити проблему може лише президентське вето і неподолання його в Раді, адже документ містить занадто багато концептуальних помилок, аби його можна було просто доопрацювати.

«Якщо ідея цього лобізму належить не офісові президента, то президентська фракція «Слуги народу» і особисто голова партії Олена Шуляк банально підсунули Володимиру Зеленському скриньку Пандори. І якщо державна влада реально переймається захистом інвесторів, слід негайно розпочати розробляти новий закон, в основу якого має лягти створення дозвільної процедури, що гарантує абсолютну законність будівництва», - підкреслює Георгій Могильний.

Більше статей Георгія Могильного читайте за посиланням.