UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий український "зерновий коридор" під загрозою: Велика Британія звинувачує Росію у планах вражати цивільні судна

Розвідка Великої Британії прагне викрити тактику Росії та запобігти будь-яким інцидентам.

Росія може використовувати морські міни для нападів на цивільні судна в Чорному морі, що йдуть через новостворений український «зерновий коридор». Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ країни від 4 жовтня.

"Розсекречена сьогодні інформація свідчить про те, що Росія може продовжувати атакувати цивільне судноплавство в Чорному морі, в тому числі шляхом встановлення морських мін на підходах до українських портів. Раніше Британія попереджала, що російські військові спробували завдати ракетного удару по вантажному судну в Чорному морі", – завили в МЗС.

За оцінками Великої Британії, Росія намагається атакувати цивільні судна, що прямують через український гуманітарний коридор, щоб перешкодити експорту українського зерна. Таким чином Росія продовжує тиснути на українську економіку.

Читайте також: Німеччина планує дати Україні додаткові засоби ППО для захисту зернових шляхів – Bloomberg

"Росія майже напевно хоче уникнути відкритого потоплення цивільних суден, натомість покладаючи на Україну відповідальність за будь-які напади на цивільні судна в Чорному морі", – йдеться у заяві.

Зазначається, що, оприлюднюючи оцінку цих розвідувальних даних, Велика Британія прагне викрити тактику Росії та запобігти будь-яким подібним інцидентам.

Нагадаємо, що в вересні українському бізнесу вдалося експортувати 4,2 млн тонн агропродукції. Це лише на 3% менше, ніж у серпні, але майже вдвічі менше за максимальні обсяги в період відкритого «зернового коридору» з Росією. Аналітики очікують, що в жовтні обсяг експорту зростатиме завдяки поступовому збільшенню відвантажень тимчасовим морським коридором без участі російської сторони. Цьому сприятиме й налагодження експорту чотирьох видів продукції (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) у п’ять сусідніх країн ЄС через систему ліцензування.