UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий тариф на електроенергію ухвалять до кінця тижня – ЗМІ

Кабінет міністрів України на наступному засіданні планує підняти тариф на електроенергію, який вступить в дію уже з 1 червня, пише «РБК-Україна» із посиланням на поінформоване джерело.

За словами співрозмовника, піднімуть вартість за спожиту електроенергію понад 100 кВт. Очікується, що перші 100 кВт так і коштуватимуть 2,64 гривень/кВт-год, а всі понад цю норму коштуватимуть уже  4,8 гривень/кВт-год.

Видання зазначає, що проєкт рішення  уряду уже підготували для обговорення на засіданні 30 травня. При його підготовці розглядали різні варіанти, в тому числі підняття тарифу загалом до 3,96 грн/кВт-год.

Читайте також: Регулятор збільшив тарифи на воду для деяких споживачів

Про підвищення тарифу на електроенергію почали говорити після низки критичних уражень енергосистеми України внаслідок російських атак. В «Укренерго» заявили, що потребують додаткових ресурсів для її відновлення і підвищення тарифу – один із можливих кроків для їх набуття.

Днями радник прем'єр-міністра, колишній в.о. міністра енергетики й член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко заявив, що собівартість електроенергії разом з витратами на доставлення наразі становить близько 8 грн за кВт-год, тому підвищувати тариф все одно потрібно.

Нагадаємо, попереднього разу уряд піднімав тариф на електроенергію з 1 червня 2023 року. Тоді скасували дворівневий тариф, який можуть ввести знову, а ціну кВт-год підняли до 2,64 грн.

Імовірно, літо стане для енергетиків не меншим викликом, ніж будь-яка зима, — попри теплу і сонячну погоду, споживачам варто готуватися до відключень. Як енергосистема виживатиме, боротиметься за баланс і готуватиметься до зими, пише  Юлія Самаєва у статті «Дефіцит в енергосистемі зберігатиметься все літо, навіть якщо обстріли зупиняться».