UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий тариф на електрику: що буде із субсидіями?

Скоріш за все, поточне підвищення тарифу не останнє.

Від сьогодні кіловат-година електроенергії для населення коштуватиме 2,64 гривні. Для середньої родини рахунок за електрику зросте приблизно на 250 грн. Про це пише Ігор Маскалевич, кореспондент ZN.UA, у статті "Тарифи на електроенергію підняли: чому це сталося і яких іще сюрпризів очікувати від уряду".

У результаті за друге півріччя за новими цінами населення заплатить за електрику додатково близько мільярда доларів (при споживанні 32 млрд кВт·год). Тобто за рік при старій ціні платили близько півсотні мільярдів гривен, при новій — 85 млрд.

За розрахунками НКРЕКП, ринковий тариф для населення — 5,5 грн за кіловат-годину, тобто й нинішнє підвищення не остаточне, адже накопичені борги енергосистеми наближаються до чотирьох мільярдів доларів, а поточне підвищення дозволить додатково зібрати цьогоріч лише мільярд.

Втім уряд розуміє, що споживачі також переживають не найкращі часи. Тому 3,8 млрд грн, закладені на покриття вартості електрики захищеним категоріям українців цього року обіцяють подвоїти - витративши на підтримку близько 7,5 млрд грн.

Читайте також: Підвищення тарифу на електроенергію може бути не останнім

З іншими матеріалами Ігора Маскалевича можна ознайомитися за посиланням.