UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові поправки до «антитютюнового» законопроекту №4358 можуть залишити держбюджет без мільйонів гривень доходів – ЗМІ

На початку цього року частка нелегального тютюнового ринку в Україні склала рекордні 12,8%

Народна депутатка з фракції «Голос» Ольга Стефанишина за підтримки ГО «Життя» подала в законопроєкт №4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну» поправки, які раніше вже відкидалися профільним комітетом Верховної Ради, йдеться в матеріалі «РБК-Україна».

Зокрема, Стефанишина пропонує заборонити смаки і аромати в сигаретах і ТВЕНах, заборонити рекламну викладку сигарет, збільшити інформацію про наслідки куріння на всіх пачках сигарет, IQOS, glo до 65% на пачці, а також ввести «непривабливу» упаковку - стандартну і одного кольору.

Таких вимог немає в Рамковій конвенції ВООЗ з боротьби з тютюном, а досвід інших країн показує, що ефективність цих заходів є вкрай сумнівною. Так, наприклад, єдину пачку для всіх брендів ввела Австралія, і це призвело до зростання у країні нелегального ринку сигарет. Така ініціатива спростить і здешевить створення контрафактних виробів і в Україні, зазначило видання.

«За даними компанії «Кантар», на початку цього року частка нелегального тютюнового ринку в Україні склала рекордні 12,8%, а в минулому році цей показник був на рівні 6,9%. Тобто всього за один рік нелегальний ринок майже подвоївся. І нові непродумані заборони для галузі ще більше простимулюють контрабанду і контрафакт», - вважає ЗМІ.

Заборона специфічних смаків і ароматів в тютюнових виробах знищить всю галузь електронних сигарет, оскільки споживачі перестануть ними користуватися без ароматичних і смакових добавок, що призведе до мільярдів гривень недоотриманих держбюджетом податків.

Заборона на викладку сигарет, в свою чергу, викличе закриття дрібних торгових точок, а великі мережі змушені будуть переобладнати свої зали. За даними Миколи Ганула, голови Національної організації роздрібної торгівлі, дане рішення разом з економічним ефектом епідемії COVID-19 призведе до закриття до 30% торговельних точок по всій країні.

Пропозиція виробляти тільки пачки кубічної форми суперечить вимогам ЄС, на які нібито орієнтуються ініціатори законопроекту. При цьому саме в ЄС Україна експортує вироби в звичайних пачках, що приносить в бюджет країни більш 350 млн доларів щорічно. «Зрозуміло, депутати не пропонують ніякої компенсації втрат бюджету України, який буде недоотримувати податки», - зауважило видання.

Комітет ВР з питань здоров'я нації уже відкидав подібні норми через їхню неефективність та небезпеку для економіки. Швидше за все, це станеться знову, а законопроект №4358 може бути взагалі знятий з голосування.

«Втім, вихід є: адаптувати директиви ЄС про регулювання тютюнової галузі та подати на розгляд парламенту», - констатувало видання.