UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові енергоблоки на Хмельницькій АЕС побудують за американською технологією

Радянська епоха атомної генерації добігла кінця.

На Хмельницькій АЕС побудують нові енергоблоки за американською технологією АР1000®️. Відповідне розпорядження, яке дає старт розробці технічної документації, ухвалив Кабінет міністрів.

В уряді наголосили, що цим рішенням завершено еру створення атомної генерації за радянською технологією.

«Будівництво реакторів AP1000® американської компанії Westinghouse в Україні є потужною крапкою у завершенні співробітництва із Росією у сфері атомної енергетики», — йдеться у повідомленні.

Реактор AP1000® компанії Westinghouse — це реактор ІІІ+ покоління, який має суттєві переваги у порівнянні з радянським ВВЕР-1000, особливо за рівнем безпеки, технічними та економічними показниками.

Вартість одного енергоблока становить близько $5 млрд.

Завершити будівництво та запустити два енергоблоки на Хмельницькій АЕС планують у 2030-2032 році, хоча й наголошують, що на терміни може вплинути перебіг воєнних дій.

Читайте також: «Проєкт десятиліття» без гепі-енду

Зазначимо, що на Хмельницькій АЕС працюють лише два енергоблоки. Будівництво ще двох – третього та четвертого - розпочали у 1985 році, однак через кілька років зупинили.

30 квітня 2010 року на зустрічі прем'єр-міністрів Росії і України було прийняте рішення про співпрацю «Росатому» і Мінпаливенерго України будівництві третього і четвертого енергоблоків ХАЕС, будівництво повинен був вести ЗАТ «Атомстройекспорт», однак через розпочату у 2014 році агресію Росії від співпраці з її підприємством відмовились.

У жовтні минулого року НАЕК «Енергоатом» підписав угоду з Westinghouse electric про спільне будівництво енергоблоків в Україні загальною вартістю близько $30 млрд.