UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова генерація електроенергії: "Укренерго" розповіло про плани та назвало суму інвестицій

Для створення нової системи потрібно до 6 млрд дол. інвестицій.

НЕК «Укренерго» оцінює готовність інвесторів у найближчій перспективі побудувати сумарно до 1 ГВт нових невеликих електроустановок, до 10 МВт кожна. Про це йдеться у статті Юлії Самаєвої, редакторки економіки ZN.UA, «Як Україна переживає найспекотніше літо і готується до найтемнішої зими».

Мова йде про газотурбінні або газопоршневі маневрові установки, системи накопичення енергії, а також об’єкти сонячної та вітрової генерації. Однак, як пише авторка, при «мінус» 9 ГВт генеруючих потужностей, що втратила Україна через ракетні обстріли РФ, обіцянка в «плюс» 1ГВт виглядає скромненько.

За інформацією «Укренерго», ці енергоустановки буде розосереджено навколо великих міст і промислових регіонів. Таким чином посилиться стійкість енергосистеми до російських атак, адже влучити ракетою в такі об’єкти буде складніше, ніж у велику теплову або гідроелектростанцію. Разом з тим підвищиться і гнучкість енергосистеми, тобто її спроможність покривати пікові навантаження протягом доби за рахунок нової маневрової газової генерації та систем накопичення енергії.

В «Укренерго» очікують, що впродовж 2-3 років українській енергосистемі знадобиться сумарно 3,5-4 ГВт такої генерації, на будівництво якої загалом потрібно до 6 млрд дол. інвестицій.

Читайте також: 90% потужностей теплових електростанцій ДТЕК зруйновані – представник компанії

Раніше ми також розвінчали найпоширеніші міфів щодо енергосистеми. Про це читайте у статті "Розвінчування міфів в енергетиці" від Андріана Прокіпа, експерта із енергетики Українського інституту майбутнього в Києві, старшого наукового співробітника Інституту Кеннана у Вашингтоні.