UA / RU
Підтримати ZN.ua

Норвегія продовжила допомогу з вивезення тяжко поранених українців на лікування в Європу

Країна виділить $9,5 млн та спеціальний літак. 

Уряд Норвегії прийняв рішення направити 100 мільйонів норвезьких крон (9,5 млн доларів США) на евакуацію тяжкопоранених українців для лікування в Європі. Про це повідомляє видання VG.

"Дуже важливо, щоб частина тяжко поранених українців була вивезена на лікування. У нас є літак та екіпаж, які мають велике міжнародне визнання, щоб мати можливість виконувати цю роботу", - заявив прем'єр-міністр  Норвегії Йонас Гар Стьоре.

З серпня 2022 року переобладнаний літак SAS, який є своєрідним літаючим відділенням інтенсивної терапії, вивозить поранених з України на лікування в інші країни Європи.

Однак угода між Норвегією та ЄС мала завершитися у листопаді.

Тепер Норвегія ухвалила рішення продовжити угоду до квітня наступного року. Витрати становитимуть до 9,5 мільйонів доларів.

За його прем'єра, майже половина евакуйованих із України пацієнтів була перевезена на цьому норвезькому літаку. Це 1931 особа.

Читайте також: Норвегія збільшила вдвічі пакет допомоги Україні

Багато з них мають онкологічні захворювання, а також військові травми, важкі опіки та переломи кінцівок. Пацієнтів доставляють до Польщі, а потім розвозять до лікарень у всій Європі. 400 пацієнтів рейсу Norwegian Medevac отримали лікування у Норвегії.