UA / RU
Підтримати ZN.ua

Норвегія може збільшити видобуток і поставки газу в Європу

Норвегія - після Росії другої за обсягами постачальник газу в Європейський Союз.

Якщо ситуація з імпортом російського газу в ЄС ускладниться, Норвегія може дещо збільшити його видобуток і постачання європейським партнерам. Про це заявив міністр енергетики Норвегії Торд Ліен на спільній прес-конференції з єврокомісаром з енергетики Гюнтером Еттінгером в Брюсселі.

"Уряд Норвегії не торгує газом на європейському або будь-якому іншому ринку. Але, звичайно, якщо ситуація ускладниться, ціна, швидше за все, зросте, і газові оператори на континентальному шельфі будуть робити все, що вони можуть для допомоги своїм друзям в Європі, буде збільшення видобування й постачання великих обсягів палива", - зазначив Ліен.

За словами Еттінгера, поки що Європа на 66% залежна від імпорту газу, більше половини з яких - російський.

"28 країн ЄС щорічно споживають 450 млрд кубів газу. Третина цього газу видобувається в ЄС - у Великобританії, Нідерландах, Німеччині та Румунії. Дві третини - імпортується. Найбільший наш партнер по імпорту газу - це "Газпром", у якого ми купуємо 130 млрд щорічно. Другий партнер, у якого ми беремо від 105 до 110 млрд - Statoil (норвезька нафтогазова компанія)", - зазначив Еттінгер.

Під час візиту в Київ 23 вересня Еттінгер заявив, що Євросоюз буде намагатися до останнього не застосовувати санкцій проти Росії у сфері постачань газу, щоб не піддавати ризику енергетичну безпеку країн європейського регіону цієї зими.

26 вересня в Берліні повинна відбутися тристороння зустріч у форматі Україна-ЄС-Росія. Сторони спробують домовитися про ціну на газ для України.

Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ - майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

"Газпром" з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату поставок російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.
НАК "Нафтогаз України" подав позов щодо ціни газу на російську компанію "Газпром" в арбітражний суд в Стокгольмі. !zn