UA / RU
Підтримати ZN.ua

НКРЕКП двічі відмовилась надавати НАБУ інформацію щодо "Роттердам+" — ЗМІ

Суди стали на бік НКРЕКП, затягують справи щодо адмінпорушень керівництва компанії поки сплинуть строки давності.

Колишній керівник НКРЕКП Дмитро Вовк і його наступниця Оксана Кривенко відмовилися надавати НАБУ інформацію відносно формули "Роттердам+", в якій директор НАБУ Артем Ситник вбачає елементи корупції. Про це пишуть "Наші гроші".

Так, детективи НАБУ надсилали запит до НКРЕКП щодо алгоритму розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії, джерела даних і дати, які використовували для цих розрахунків.

НКРЕКП відмовила детективам. Причина: НАБУ розслідує провадження щодо "Роттердам+", тому інформацію буде надано лише за ухвалою суду про доступ до документів.

Однак суди стали на сторону НАКЕКП, навіть адміністративного штрафу на посадовців не було нараховано.

Зокрема, 14 травня детектив НАБУ склав щодо Вовка протокол про адміністративне правопорушення по ст. 185-13 КУпАП ("Невиконання законних вимог посадових осіб НАБУ"), що передбачає накладення штрафу від 4250 до 6800 грн. Цього ж місяця президент Петро Порошенко звільнив Вовка з посади голови НКРЕКП.

Новим очільником Нацкомісії була обрана Оксана Кривенко. НАБУ надіслало до НКРЕКП новий запит щодо розрахунку формули "Роттердам+". Однак Кривенко теж відмовилася надавати ці дані. У НАБУ склали протокол про адмінпорушення і на неї.

Зазначається, що з першим судом зіграли в "строки давності". В останні дні перед кінцевим терміном винесення рішення адвокати НКРЕКП заявили відвід судді Куровій через "навмисне затягування розгляду справи суддею". Відвід розглядала суддя Криворот і відвід не задовольнила. Однак розглядала вона його рівно стільки часу, щоб вийшли всі терміни. У результаті суддя Курова закрила справу стосовно Вовка через сплив 3-місячного строку притягнення його до відповідальності.

Справу щодо Кривенко суддя Криворот закрила, бо "голова НКРЕКП реалізувала надане їй нормами Конституції України та закону України "Про НАБУ" право відмовити у наданні таких відомостей".

Суддя вказала, що у НАБУ дійсно по закону є право витребовувати від інших державних органів інформацію. При цьому вона дійшла висновку, що відповідь голови Комісії, що ніяких цифр вона надавати не буде – це і є відповідь по суті запиту.

Повідомлялося, що 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, якою затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Президент Петро Порошенко заявив, що формула "Роттердам +" буде сприяти створенню повноцінного ринку енергетики.

НАБУ почало розслідування і 17 серпня 2017 року провело обшуки в НКРЕКП по справі, пов'язаній із затвердженням формули "Роттердам+".

На думку експертів, формула "Роттердам +" стала вершиною схем збагачення в енергетиці.

Детальніше читайте у статті Ігоря Маскалевича "Блокада по-роттердамски: донецький варіант" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".