UA / RU
Підтримати ZN.ua

НКРЕ в рази підвищила тарифи на закачування та відбір газу з ПСГ

Тепер приватним газодобувним компаніям, яких зобов'язали віддавати на зберігання в ПСГ половину видобутого газу, доведеться платити у 4,4 рази більше за закачування газу в сховища і більш ніж у 2,5 рази - за його зберігання.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ) підвищила тарифи ПАТ "Укртрансгаз" (оператор газотранспортної системи - ред.) на закачування та відбір газу з підземних сховищ в 4,4 рази - з 7,5 грн до 32,9 за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

Як повідомив представник відомства, відповідне рішення було прийнято на засіданні НКРЕ у середу, 26 червня.

Крім того, комісія підвищила в 2,5 рази тариф "Укртрансгаз" на зберігання газу - з 18 грн до 46,2 грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ).

Зазначимо, що тарифи на зберігання, відбір і закачування газу не змінювалися з 1 червня 2006 року.

Раніше міністр енергетики Едуард Ставицький підтвердив, що Кабмін прийняв рішення, згідно з яким приватним видобувним компаніям доведеться направляти 50% видобутого газу на зберігання в ПСГ до початку опалювального сезону. Варто зазначити, що в самому документі не уточнюються такі питання, як оплата транспортування і послуг зі зберігання, закачування газу в ПСГ, а також підйом зі сховищ.

Україна має 13 ПСГ загальною активною ємністю близько 32 млрд куб. м. 12 ПСГ і систему магістральних газопроводів експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище об'ємом близько 1 млрд куб. м - ДАТ "Чорноморнафтогаз", 100% акцій якого належить "Нафтогазу".