UA / RU
Підтримати ZN.ua

Низькі врожаї, але високі прибутки: як українські аграрії можуть компенсувати втрати через спеку

Через спеку низькі врожаї по всій Європі, що підштовхує ціни вгору. 

Спека негативно впливає на врожай сільськогосподарських культур і одночасно штовхає ціни вгору. Звичайні споживачі не можуть насолодитися дешевими овочами, а аграрії "затамували подих і чекають", сподіваючись на допомогу вищих сил щодо результатів своєї праці. Однак українські аграрії таки можуть отримати прибуток, адже спека та низькі врожаї проблема всієї Європи. Про це йдеться у статті Лариси Гук, експертки у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА" - "Літнє пекло: мінус мільйони тонн агрозбіжжя й сподівання на високі ціни".

Наразі кукурудза торгується по 7400 грн/тонна (EXW), в липні середній показник був 6700. В листопаді 2023-го (коли пропозиція зростала, бо якраз збирали) продати дорожче 4000 грн/тонна було важкувато.

Остаточно ціновий діапазон на соняшник нового врожаю чітких рамок не має, але ціни попиту підвищуються. Станом на початок серпня озвучуються наступні ціни: 18 500–20 000 грн/тонна (CPT).

"Ймовірно, ціни будуть далі рости. Наскільки? Залежить також від сусідів, бо, приміром, у Європі теж потерпають. Аграрії чекають подальшого зростання ціни та заробітків, бо від фінансової складової залежить наступний сезон", - пише вона. 

З іншими матеріалами авторки можна ознайомитися за посиланням.