UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецькі генератори продали в Крим в обхід санкцій - росЗМІ

В концерні MAN заперечують угоду, але допускають перепродаж обладнання.

Кримський суднобудівний завод "Залив", який через санкції не купив техніку фінської Wärtsilä, отримав генератори концерну MAN, повідомляє РБК з посиланням на джерело, знайоме з матеріалами Міністерства транспорту РФ.

Цю інформацію виданню підтвердив партнер декількох російських суднобудівних компаній. За його даними, обладнання компанії MAN довелося встановлювати на судно саме через відмову фінської компанії.

Німецька компанія заявляє, що нічого не поставляла в Крим, але не виключає перепродажу обладнання.

"Ми не беремо участь і не брали участь у будь-яких поточних або недавніх проектах по заводу "Затока", - сказав представник MAN Diesel & Turbo, додавши, що MAN не постачав генератори на "Затока" "останні десять років".

Представник німецького концерну заявив, що діючі санкції забороняють поставляти генератори кримським компаніям чи використовувати їх в Криму і концерн суворо дотримується цих вказівок. У той же час він допустив, що завод міг використовувати обладнання, яке було вироблено для інших суден, але "MAN не може контролювати і знати про це".

Представник Федерального міністерства економіки і енергетики Німеччини заявив, що уряд країни не коментує експортні питання приватних компаній. "Це обов'язок компаній - дотримуватися умови санкцій ЄС", - сказав він.

Французька енергетична компанія Engie, незважаючи на санкції США, підтримуватиме проект "Північний потік-2", що передбачає будівництво двох ниток газопроводу в обхід України від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

В Австрії вважають, що санкції проти Росії не дали очікуваного результату. Міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль зазначила, що введені в липні 2014 року санкції, які були спрямовані в основному на газову і нафтову промисловість в глибоководному буровому районі Арктики, не спрацювали.